Najcenniejszą rzeczą w życiu człowieka nie są dobra luksusowe, auta, domy czy super ciuchy, ale nasze zdrowie, coś, czego w przypadku utraty nie będziemy w stanie kupić za żadne, choćby największe pieniądze. Dlatego dbanie o nie powinno stać się wręcz przyzwyczajeniem, nawykiem, a takie systematyczne postępowanie to najlepsza gwarancja skutecznej ochrony przed chorobami czy innymi równie kłopotliwymi infekcjami. Można w tym celu brać środki typowo farmakologiczne, której jednak przy dłuższym stosowaniu mają dosyć przykre i uciążliwe skutki uboczne, dlatego lepiej zdać się na metody typowo naturalne. Jedną z częściej polecanych jest regularne picie ziołowych naparów z roślin o licznych i potwierdzonych właściwościach zdrowotnych, takich jak niezwykle popularne yerba mate, czyli wyciąg z ostrokrzewu paragwajskiego.

Ostrokrzew paragwajski – znany i ceniony w całej Ameryce Południowej

yerba mate

Yerba mate przywędrowało na nasz kontynent z dorzecza rzeki Parany, leżącej w Ameryce Południowej, gdzie było ulubionym napojem plemion indiańskich zamieszkujących te odległe regiony globu. Od stuleci Indianie spożywali liście ostrokrzewu jako popularną używkę o cennych właściwościach, spośród których najważniejsze dla nich było dostarczenie dużych ilości energii i usuwanie uczucia zmęczenia, niezbędne przy polowaniach. Mimo tak olbrzymiej popularności roślina ta naturalnie rośnie tylko w czterech krajach, Argentynie, Brazylii, Paragwaju i w Urugwaju, lecz z czasem w innych miejscach zaczęły powstawać plantacje, gdzie uprawia się ją na skalę przemysłową. Można śmiało powiedzieć, że w państwach leżących w tej części świata stała się wręcz napojem narodowym, a jej wielkim miłośnikiem jest między innymi papież Franciszek, pochodzący przecież z Argentyny. Do Europy ostrokrzew został przywieziony przez jezuickich misjonarzy w XVII wieku, ale jego największą popularność możemy zaobserwować właśnie teraz.

Yerba mate – które części rośliny możemy wykorzystać

Ostrokrzew paragwajski zaliczamy do roślin z gatunku ostrokrzewowatych, wiecznie zielonych krzewów, chociaż swoją wysokością dochodzącą aż do 15 m przypominają raczej drzewa. Przeciętna wysokość odmiany uprawnej osiąga jednak maksymalnie 6 – 8 m, o gładkim, białym pniu i długich na 5 cm podłużnych, ząbkowanych liściach, z wierzchu ciemno, a od spodu jasnozielonych. Drobne kwiatki, zebrane w pęczki o białej lub kremowej barwie przekształcają się w charakterystyczne owoce, mięsiste fioletowe albo ciemnoczerwone jagody. Do sporządzenia aromatycznego naparu noszącego właśnie nazwę yerba mate wykorzystuje się wysuszone, odpowiednio preparowane gałązki oraz liście. Niestety panujące w naszym kraju warunki pogodowe uniemożliwiają hodowlę ostrokrzewu, wymagającego dla prawidłowego wzrostu o wiele wyższych temperatur, między 23 a 25 stopni w dzień i aż 18 – 20 w nocy.

Yerba mate – właściwości istotne dla zdrowia

Na szczęście yerba mate jest już dostępna nie tylko w sklepach ze zdrową, ekologicznie produkowaną żywnością i dzięki temu możemy w pełni docenić jej właściwości, a naprawdę ma się w tej kwestii czym pochwalić. W każdym niewielkim listku znajdziemy całe mnóstwo cennych substancji odżywczych, w idealnie dobranych dawkach i to właśnie one mają wyjątkowo korzystny wpływ na nasz organizm, a zwłaszcza takie składniki ostrokrzewu jak:

  • witamina B1, tiamina, bez której nie mogą prawidłowo zachodzić przemiany tłuszczy, białek oraz węglowodanów dostarczanych wraz z pożywieniem;
  • witamina B2;
  • witamina B3, potężne narzędzie o istotnym znaczeniu dla zdrowia, obniżające cholesterol do bezpiecznego poziomu i pozwalające w ten sposób uniknąć wielu groźnych schorzeń;
  • witamina B5, szczególnie istotna dla zdrowia różnych części organizmu, syntetyzująca ważne dla niego hormony, poprawiająca stan skóry, włosów i paznokci;
  • witamina B6, wspomagająca pracę serca, regulująca ciśnienie krwi i pracę układu nerwowego, biorąca udział w procesie produkcji czerwonych krwinek;
  • witamina C, nie bez powodów nazywana witaminą zdrowia, mająca niebagatelne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu odpornościowego,
  • witaminy E i H;
  • kofeina, a jak wiemy, nic nie dostarcza nam większej ilości energii;
  • najważniejsze minerały, takie jak: żelazo, cynk, potas, sód, wapń i fosfor;
  • antyoksydanty.

Yerba mate – właściwości zdrowotne potwierdzone przez specjalistów

Powiedzmy sobie szczerze, że taki skład ma niewiele innych ziół goszczących w naszych domowych apteczkach. Warto więc przemyśleć zastąpienie ich właśnie yerba mate, nie tylko smacznym, chociaż do tego smaku trzeba się przyzwyczaić, ale jednocześnie mającym właściwości zdrowotne potwierdzone przez wielu specjalistów. Badania wykazały, że regularne picie herbatki z ostrokrzewu poprawia nie tylko ogólny stan zdrowia, ma także znaczenie w leczeniu oraz profilaktyce wielu poważnych chorób. Ze względu na możliwość przedawkowania kofeiny nie jest jednak zalecane spożywanie zbyt dużych jej ilości, a zdecydowanie picia yerba mate powinny unikać kobiety w ciąży oraz matki karmiące piersią. Inne, niezbyt uciążliwe skutki uboczne są z kolei związane z właściwościami moczopędnymi, co przy przedawkowaniu może doprowadzić do odwodnienia organizmu, jednak przy przestrzeganiu zalecanych ilości nie ma żadnego ryzyka, aby sobie w ten sposób zaszkodzić.

Najważniejsze zalety zdrowotne yerba mate

  • silne, lecz jednocześnie bezpieczne właściwości pobudzające, dzięki zawartości kofeiny, nie tylko dającej codzienną dawkę energii, ale i usuwającej uczucie zmęczenia fizycznego oraz psychicznego;
  • dotlenienie mózgu skutkujące lepszą koncentracją i brakiem problemów ze snem oraz zaśnięciem mimo działania pobudzającego yerba mate, pomoc w łagodzeniu objawów choroby Alzheimera i Parkinsona;
  • działanie antydepresyjne, poprawiające nastrój i usuwające niekorzystne stany napięcia nerwowego;
  • poprawa funkcjonowania układu krwionośnego, lepszy przepływ krwi dzięki zmniejszeniu napięcia mięśni gładkich w naczyniach krwionośnych, obniżenie zbyt wysokiego ciśnienia krwi mogącego zagrażać zdrowiu;
  • poprawa funkcjonowania nerek i całego układu moczowego;
  • szybsza odbudowa uszkodzonych komórek ciała;
  • zwiększenie odporności;
  • regeneracja ścianek żołądka oraz jelit szczególnie istotna dla osób z chorobą wrzodową;
  • dokładne oczyszczenie organizmu z toksyn i innych równie szkodliwych ubocznych produktów trawienia oraz przemiany materii;
  • działanie przeciwgrzybiczne, przeciw obrzękowe, przeciwzapalne, anty pasożytnicze i wzmacniające działanie niektórych leków przeciwbólowych;
  • ochrona DNA przed uszkodzeniami;
  • wzmocnienie stawów oraz kości dzięki zawartości takich minerałów jak sód i wapń, a pozostałe łącznie z witaminami poprawiają stan włosów, paznokci i skóry, pomagając usunąć nieestetyczne zmiany trądzikowe czy uciążliwy łupież. Pomaga również chronić zęby przed próchnicą;
  • niższy poziom cholesterolu, zminimalizowanie ryzyka chorób serca, zawału, miażdżycy lub udaru;
  • regulacja i sprowadzenie do bezpiecznego poziomu ilości cukru we krwi, zwiększenie jego przyswajalności, za co odpowiada kwas chlorogenowy również zawarty w yerba mate. Napar może więc stanowić ważny element skutecznej profilaktyki przeciwcukrzycowej;
  • regulacja samej przemiany materii, zwiększenie wydzielania żółci pozwalające na skuteczne trawienie tłuszczów, co jest istotne z punktu widzenia odchudzania. Katechiny stanowiące część żółci zmniejszają też ich przyswajanie;
  • brak efektu jojo podczas kuracji odchudzającej;
  • lepsza perystaltyka jelit i związany z tym brak problemów z opróżnianiem, zwłaszcza z bolesnymi zaparciami.

Yerba mate – właściwości sprzyjające odchudzaniu

Ilość właściwości prozdrowotnych yerba mate może budzić nasze początkowe zdziwienie, jednakże dobrze jest zastąpić nim większość spożywanych w ciągu dnia gorących napoi. Korzyści będą wręcz natychmiastowe, a po pewnym czasie zauważymy również szybko spadającą wagę i co najważniejsze bez wspomnianego efektu jojo. Takie działanie odchudzające ostrokrzewu paragwajskiego potwierdzają także profesjonalni dietetycy, podkreślający jego wysoką skuteczność, lecz tylko, gdy stanie się jednym z elementów starannie skomponowanej diety. Bez właściwego sposobu odżywiania, niskokalorycznych posiłków pełnych substancji istotnych dla zdrowia, połączonego z dużą porcją ruchu nie mamy co liczyć na uzyskanie oczekiwanych rezultatów. Jednak yerba mate skutecznie wspomaga to właśnie dzięki swojemu wpływowi na trawienie oraz przemianę materii, znaczną intensyfikację i uregulowanie tych ważnych procesów.

Najważniejszym działaniem dla utraty wagi jest zahamowanie nadmiernego i często trudnego do opanowania apetytu, bez czego nieustannie sięgamy po niezdrowe i co tu kryć, tuczące przekąski. Napar pozwala skutecznie oszukać mózg, który otrzymuje sygnał o sytości i pozwala lepiej zapanować nawet nad kompulsywnym jedzeniem czy podjadaniem w nocy. Dodatkowo możemy liczyć na pełną detoksykację, dokładne oczyszczenie z toksyn, kolejnego czynnika bezpośrednio odpowiedzialnego za przyrost wagi, niestety często lekceważonego. Podsumowując, lepiej trawimy wszystkie potrawy, szybciej spalamy tkankę tłuszczową, a dzięki właściwościom moczopędnym usuwamy też z organizmu nadmiar gromadzącej się w nim wody.

Ranking spalaczy tłuszczu – poznaj najlepsze

Yerba mate – jak przygotować aromatyczny napój

Stale rosnąca popularność yerba mate przekłada się automatycznie na jego coraz większą dostępność i już nie musimy go szukać wyłącznie w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością. Bez większych problemów znajdziemy go nawet w supermarketach, które wychodząc naprzeciw potrzebom klientów, wprowadziły działy dla miłośników ekologii. Zazwyczaj kupujemy suszone liście i łodygi ostrokrzewu doskonale nadające się do zaparzania, do czego można wykorzystać specjalne naczynia, czyniące z tego skomplikowany, ale i fascynujący ceremoniał, podobny do japońskiego parzenia zielonej herbaty. Odmierzoną starannie ilość suszu wsypujemy do materki albo tykwy, zalewamy wodą o temperaturze 70 – 80 stopni, zaparzamy przez co najmniej pięć minut, a smak można poprawić, dodając łyżeczkę miodu czy plasterek cytryny. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć zwykłego kubka, wrzucić do niego torebkę yerba mate dostępnego również w wersji ekspresowej i zastąpić nim pitą codziennie poranną kawę.

Yerba mate – pijąc regularnie, zyskasz zdrowie i szczupłą sylwetkę
5 (100%) 4 głosów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.