Komosa ryżowa (quinoa) zaliczana jest do jednych z najbardziej odżywczych produktów, które możemy wykorzystywać w domowej kuchni. Nazywana jest również ryżem peruwiańskim, a w ostatnich latach o jej właściwościach stało się bardzo głośno. W starożytności hodowana była głównie przez Inków, a do dziś stanowi jeden z odżywczych skarbów w Ameryce Południowej. W Polsce również coraz więcej osób stawia na quinoę. Jakie właściwości odżywcze ma komosa ryżowa i jak możemy ją przygotować.
Spis Treści
Czym jest quinoa?

Komosa ryżowa to bogata w wartości odżywcze roślina, wytwarzająca bogate w skrobię nasiona. Quinoa stanowi źródło pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych oraz cennych witamin i minerałów. Jest to więc produkt, który warto wprowadzić do swojej diety, chcąc wzbogacić ją o coś zdrowego, co pozwoli nam utrzymać dobrą kondycję organizmu. Oprócz wysokiej wartości odżywczej, komosa ryżowa ma również inne właściwości zdrowotne, które opiszę w tym artykule.
Quinoa to produkt, który sprawdzi się w diecie osób, nietolerujących glutenu. Stanowi doskonałą alternatywę dla innych produktów zbożowych.
Quinoa – właściwości
Komosa ryżowa charakteryzuje się zawartością wielu witamin i minerałów, które wpływają korzystnie na nasze zdrowie. Choć tak naprawdę do zbóż nie należy, nazywana była niegdyś „złotym zbożem Inków” właśnie ze względu na wartości odżywcze. Zobaczmy, czym charakteryzuje się quinoa.
Przeczytaj także recenzję produktu Germixil
Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy
20% wszystkich składników quinoi zawiera dobrze przyswajalne przez człowieka białko. Już samo to sprawia, że stanowi doskonały produkt dla sportowców oraz osób w każdym wieku. Dzięki dużej zawartości protein i aminokwasów, z powodzeniem może zastąpić mięso, co sprawia, że jest doskonałą alternatywą dla wegan.
Ma więcej wapnia niż mleko
Z wysokiej zawartości wapnia znane jest przede wszystkim mleko. Tymczasem komosa ryżowa ma go znacznie więcej. Jest więc idealna dla osób, które nie mogą spożywać nabiału. Quinoa może przyczynić się do poprawy kondycji kości, dlatego zalecana jest szczególnie dzieciom i młodzieży w okresie wzrostu, osobom starszym, sportowcom, kobietom w ciąży i kobietom w trakcie menopauzy.
Jest świetnym przeciwutleniaczem
Komosa ryżowa to bogate źródło przeciwutleniaczy, które w naszym organizmie pełnią rozmaite funkcje. Ich głównym zadaniem jest hamowanie wolnych rodników, a tym samym opóźnianie procesów starzenia. Co więcej, przeciwutleniacze oczyszczają nasze ciało i chronią narządy przed nowotworami. Badania wykazują, że regularnie spożywana komosa ryżowa wzmacnia serce, oczyszcza krew, obniża poziom złego cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Dzięki zawartości metioniny, działa korzystnie na nasze włosy, skórę i paznokcie.
Źródło błonnika
Czy quinoa może pomóc w odchudzaniu? Tak, ponieważ zawiera spore ilości zdrowego błonnika spożywczego, który reguluje pracę naszych jelit i wspomaga trawienie. Co więcej, błonnik pęcznieje w jelitach, zapewniając uczucie sytości na długo, chroniąc nas przed napadami głodu i podjadaniem. Nic dziwnego, że często stanowi jeden z głównych składników w dietach odchudzających, tworzonych przez specjalistów od zdrowego żywienia.
Czytaj też: Fibre Select – błonnik, który pomoże C schudnąć
Dobra dla cukrzyków
Komosa ryżowa charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Oznacza to, że nie powoduje gwałtownych skoków glukozy we krwi i może być stosowana przez osoby cierpiące na cukrzycę oraz osoby z otyłością.
Źródło różnych witamin i minerałów
Jak wspomniałam wcześniej, quinoa znana jest z bogatego składu odżywczego. To nie tylko źródło białka, ale również zdrowych tłuszczów, dzięki czemu może zapobiegać miażdżycy. Komosa ryżowa zawiera w sobie spore ilości witaminy E oraz żelaza.
Komosa ryżowa w profilaktyce nowotworów
Ostatnie badania nad komosą ryżową pokazały zaskakujące wyniki. Szacuje się, że systematyczne jej spożywanie może sprzyjać hamowaniu komórek nowotworowych. Aktualne testy przeprowadzono na szczurach, u których wykazano pozytywne działanie quinoi w walce z komórkami rakowymi.
Komosa ryżowa – zastosowanie w kuchni

Skoro już wiemy, że warto jeść quinoę, zobaczmy, w jaki sposób przygotować ją w kuchni. Ze względu na nieco słodkawy smak, komosa ryżowa świetnie sprawdza się jako dodatek do zdrowych deserów. Możemy wykorzystać ją do jogurtów, musli i owsianek, nadaje się także do innych deserów na zimno: lodów, koktajli oraz do wypieków.
W daniach wytrawnych quinoa zastąpi nam ryż, kasze czy makaron. Świetnie smakuje z warzywami oraz mięsem, więc bez problemu możemy ją wdrożyć do potrawki, przygotowując danie obiadowe.
Quinoa – jak gotować?
Przed ugotowaniem, ziarna komosy ryżowej należy bardzo dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Gotujemy, jak tradycyjny ryż w proporcji 1:2 (1 szklanka komosy na dwie szklanki wody) przez ok. 10-15 minut.
Komosa ryżowa – tabela wartości
Wartość odżywcza ugotowanej komosy ryżowej w 100 g
Wartość energetyczna – 120 kcal
Białko ogółem – 4,40 g
Tłuszcz – 1,92 g
Węglowodany – 21,30 g (w tym cukry proste 0,87)
Błonnik – 2,8 g
Witaminy
Tiamina – 0,107 mg
Ryboflawina – 0.110 mg
Niacyna – 0.412 mg
Witamina B6 – 0.123 mg
Kwas foliowy – 42 μg
Witamina A – 5 IU
Witamina E – 0.63 mg
Minerały
Wapń – 17 mg
Żelazo – 1,49 mg
Magnez – 64 mg
Fosfor – 152 mg
Potas – 172mg
Sód – 7 mg
Cynk – 1,09 mg
Dodaj komentarz