morwa biała

Morwa biała to azjatycka roślina lecznicza o wielowiekowej tradycji. Znana ze swoich walorów ozdobnych biała odmiana morwy posiada także wiele cennych atutów prozdrowotnych, spośród których na pierwszym miejscu wymienić warto korzystny wpływ na poziom cukru we krwi. Z początku morwa biała uprawiana i wykorzystywana była tylko w rejonach, z których się wywodzi, czyli w krajach azjatyckich, głównie w Chinach, natomiast w miarę coraz dalszej ekspansji, stała się rośliną uprawną również na innych kontynentach. Dziś biała morwa cieszy się ogromną popularnością, szczególnie wśród osób, które doceniają zalety fitoterapii i szukają naturalnych alternatyw dla syntetycznych leków na rozmaite dolegliwości, a także na problemy z nadwagą i otyłością. Sprawdźmy, czym charakteryzuje się morwa biała, w jakich niedomaganiach może być dla nas wsparciem oraz czy pomaga w odchudzaniu.

​Morwa biała – efektowne drzewo o niebanalnych owocach

Morwa biała (Morus alba L.) jest rośliną należącą do rodziny morwowatych, liczącą sobie kilka tysięcy lat i pochodzącą z Chin. Z czasem osiedliła się również na terenach Ameryki Północnej i Południowej oraz Afryki. W Europie popularność zyskała około XI wieku. Dziś jest jedną z najpowszechniej stosowanych roślin leczniczych uprawianą w bardzo wielu miejscach globu. Morwa biała ma dziś duże zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym i zielarskim, jest również na szeroką skalę wykorzystywana jako pokarm dla jedwabników.

Morwa biała to drzewo liściaste, na ogół niewielkie, ale mogące dorastać nawet do 15 metrów wysokości. Jej owoce są białawe, różowawe lub nawet ciemno fioletowe. Kształtem i strukturą przypominają owoce jeżyny. Są jadalne, w smaku są bardzo słodkie, nawet lekko mdłe.

​Morwa biała – zastosowanie

owoce morwy białej

Owoce morwy białej wykorzystywane są między innymi w tradycyjnej medycynie naturalnej na obszarze Chin, Japonii, Korei, Afganistanu i Kaszmiru. Biała morwa znana jest jako skuteczny środek przeciwgorączkowy, moczopędny oraz pobudzający laktację. W kosmetykach, na przykład w kremach do twarzy, sprawdza się jako roślinne antidotum na polepszenie kondycji skóry, jej odmłodzenie i odnowę. Ponieważ liście morwy białej wykazują działanie hipoglikemiczne, stosowane są przez cukrzyków oraz przez osoby, u których dopiero zaczynają pojawiać się zaburzenia poziomu cukru we krwi i wydzielania insuliny.

Morwa biała to drzewo niezwykle cenne również dla innych gałęzi przemysłu. Znajduje zastosowanie między innymi jako produkt spożywczy. Wielu zwolenników zdrowego trybu życia ceni sobie zarówno świeże owoce, jak i suszone owoce morwy, a także sok z morwy oraz morwę białą mieloną. Popularnością cieszy się także herbata z morwy. Z drzewa morwy produkowane są ponadto meble i wielorakie wyroby tokarskie oraz papiernicze. Dodatkowo morwa jest coraz częściej sadzona jako roślina ozdobna, między innymi w parkach, zieleńcach, ogrodach, obiektach wypoczynkowych.

​Morwa biała – jak jeść?

Jeśli zdecydujemy się na zakup suszonych owoców morwy, mamy szerokie pole możliwości, co do jej kulinarnego wykorzystania. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do owsianek, jaglanek, granoli, zdrowych deserów. W tego rodzaju przysmakach świetnie komponują się z orzechami, migdałami, ziarnami słonecznika, innymi suszonymi owocami.

Suszone owoce morwy białej dobrze też spisują się w koktajlach z blendera, jogurtach, serkach, wypiekach takich jak ciastka zbożowe, ciasta, fit-batoniki. Można również spożywać je w pojedynkę, jako przekąskę, zamiast korzystać z niezdrowych, tuczących słodyczy, paluszków, chipsów itp.

Świeże owoce morwy także możemy spożywać w stanie surowym, bez dodatków, oczywiście, jeśli odpowiada nam ich specyficzny, delikatnie mdły smak. Będą też dobrym dodatkiem do musów, deserów i sałatek owocowych. Surowa morwa znakomicie nada się także do przyrządzania konfitur, dżemów, syropów, kompotów, soków. Możemy wówczas łączyć ją z innymi owocami, uzyskując ciekawe rezultaty smakowe. Świeże owoce morwy wyjątkowo dobrze współgrają z nieco kwaskowymi odmianami owoców – jabłkami, wiśniami, czereśniami, rabarbarem, truskawkami.

​Morwa biała – skład. Jakie substancje czynne znajdziemy w popularnej roślinie leczniczej?

Głównymi surowcami stosowanymi w farmaceutyce i zielarstwie są owoce i liście morwy białej. Również kora i korzeń były wykorzystywane w ziołolecznictwie, np. do przyrządzania naparów zwalczających gorączkę. Niemniej jednak to owoce i liście są wyjątkowo zasobne w cenne dla nas biologicznie aktywne substancje.

W składzie morwy białej znajdziemy:

  • tiaminę (witaminę B1),
  • ryboflawinę (witaminę B2),
  • pirydoksynę (witaminę B6),
  • kwas nikotynowy (witaminę B3),
  • witaminę C,
  • witaminę A,
  • witaminę K,
  • pektyny (błonnik pokarmowy frakcji rozpuszczalnej),
  • garbniki,
  • aminokwasy i białka,
  • kwasy organiczne,
  • alkaloidy,
  • minerały: fosfor, magnez, żelazo, potas, wapń, cynk,
  • bioflawonoidy (cenne związki polifenolowe spełniające rolę antyoksydantów).

​Morwa biała – właściwości

owoce morwy białej

Dzięki szerokiemu wachlarzowi bio-składników morwa biała ma bardzo rozległe zastosowanie w zapobieganiu i zwalczaniu rozmaitych dolegliwości, w tym tych związanych z funkcjonowaniem układu krążenia, oddechowego, moczowego. Co warto podkreślić, biała morwa jest też jednym z najwyżej ocenianych i najczęściej wykorzystywanych surowców ziołowych wspomagających zwalczanie cukrzycy.

​Przeciwcukrzycowe właściwości morwy białej

Liście morwy białej są stosowane zarówno jako preparat profilaktyczny, jak i jako środek wspomagający leczenie cukrzycy typu 2. Jak dowiodły badania, składnik ten wykazuje właściwości hipoglikemiczne głównie ze względu na zawartość alkaloidu DNJ (1-dezoksynojirimycyny).

Spełniając rolę inhibitora alfa-glukozydazy, przeciwdziała zbyt szybkiemu trawieniu węglowodanów dostarczonych w pokarmach. Hamuje ich rozpad i absorpcję, zapobiega gwałtownym skokom stężenia cukru we krwi, a tym samym normalizuje gospodarkę insulinowo-glukozową w ustroju. Ze względu na wymienione właściwości morwa biała może być cennym wsparciem nie tylko u osób, u których zdiagnozowano już cukrzycę, ale także u osób z insulinoopornością, będącą stanem poprzedzającym cukrzycę.

Insulinooporność to niestety coraz częstsze zjawisko, będące konsekwencją siedzącego trybu życia i nieprawidłowej diety, w której dominują produkty z dużą ilością cukrów prostych i wysokim indeksem glikemicznym. Jest to stan przeważnie lekceważony, aczkolwiek bardzo niebezpieczny, bezpośrednio prowadzący do stanu przedcukrzycowego, a następnie do cukrzycy. Morwa biała, szczególnie w połączeniu ze zmianą sposobu odżywiania i stylu życia na zdrowszy, może wyeliminować insulinooporność i znacząco zredukować ryzyko cukrzycy.

Ważna uwaga dla diabetyków, jeżeli stosujemy leki przeciwcukrzycowe (hipoglikemizujące), zanim sięgniemy po ekstrakt z liści morwy białej, powinniśmy zapytać o poradę lekarza. Mogą one bowiem wchodzić ze sobą w interakcje.

​Pozytywny wpływ morwy białej na układ krążenia i poziom cholesterolu we krwi

Już przed wiekami w medycynie tradycyjnej Chin liście morwy białej były wykorzystywane jako środek do usprawniania pracy układu sercowo-naczyniowego i normalizowania poziomu cholesterolu. Również dziś zastosowania te są powszechne.

Zmniejszając stężenie trójglicerydów i złego cholesterolu (LDL) we krwi, morwa pozytywnie wpływa na profil lipidowy i obniża ryzyko powstawania zmian miażdżycowych oraz choroby wieńcowej. Co więcej, morwa biała stabilizuje ciśnienie tętnicze krwi, wspomaga pracę serca, usprawnia krążenie i poprawia kondycję naczyń krwionośnych, rozszerzając je, uszczelniając i zapobiegając utracie elastyczności.

​Morwa biała i jej właściwości antyoksydacyjne, antybakteryjne i wspomagające odporność

Dzięki szerokiej gamie antyoksydantów, takich jak: flawonoidy (m.in. kwercetyna, kamferol, rutyna), kwasy fenolowe (w tym kwas chlorogenowy) czy antocyjany, morwa biała uczestniczy w likwidacji niekorzystnych wolnych rodników mogących uszkadzać nasze komórki i wywoływać nowotwory.

Antyoksydanty zawarte w morwie białej pomagają także hamować procesy starzenia i redukują ryzyko miażdżycy, chorób układu krążenia, chorób neurodegeneracyjnych. Zmniejszają ponadto stany zapalne w ustroju oraz mobilizują organizm do sprawniejszej regeneracji. Wpływają też na wzmocnienie organizmu i podwyższenie odporności.

Ważną grupą składników aktywnych morwy są również te o działaniu antybakteryjnym: albanol, kuwanony, sanggenony, halkomoracyn, morusyna. Pomagają nam one szybciej zwalczyć szkodliwe drobnoustroje, zapobiec ich ekspansji w organizmie i łatwiej przezwyciężyć infekcje, przeziębienia, generalnie różnego typu dolegliwości na tle bakteryjnym, wirusowym, grzybiczym.

​Inne ważne właściwości morwy białej

  • Dzięki zawartości pektyn, czyli rozpuszczalnej formy błonnika pokarmowego, morwa biała poprawia funkcjonowanie jelit oraz przyczynia się do unormowania cyklu wypróżnień i eliminacji przykrych dolegliwości trawiennych, na przykład wzdęć brzucha, uczucia pełności w żołądku, zaparć.
  • Dzięki obecności kwercetyny i innych flawonoidów, morwa biała łagodzi objawy alergii.
  • Wyciągi z korzenia morwy białej są wykorzystywane jako naturalne wsparcie w przypadku wysokiej gorączki, rozmaitych bóli zlokalizowanych w różnych partiach ciała oraz stanów zapalnych (np. skóry, stawów).
  • Wykazując działanie moczopędne i polepszające motorykę jelit, morwa biała stymuluje oczyszczanie organizmu z toksyn i złogów.
  • Dzięki zawartości witamin z grupy B oraz minerałów (takich jak żelazo, magnez, cynk), morwa biała poprawia pracę układu nerwowego, redukuje zmęczenie psychofizyczne, pomaga regulować nastrój. Korzystnie wpływa też na wzrok.
  • Liście morwy białej mogą być też stosowane zewnętrznie na skórę. Będą wówczas przydatne w zwalczaniu niedoskonałości skórnych, redukcji przebarwień i piegów, wyrównywaniu kolorytu cery, jej wygładzaniu i odmładzaniu. Zawierają bowiem substancje o działaniu rozjaśniającym, łagodzącym, tonizującym i uelastyczniającym.
  • Spożywanie owoców morwy białej może być dodatkowym wsparciem w przypadku takich schorzeń i przypadłości jak: wrzody żołądka i dwunastnicy, choroby serca i układu krwionośnego, przewlekłe zaparcia, nadkwasota układu trawiennego, zaburzenia łaknienia, zbyt intensywnie wydzielanie soków żołądkowych.
  • Morwa wykazuje także działanie protekcyjne w stosunku do komórek wątroby (chroni je przed uszkodzeniami).

​Morwa biała na odchudzanie – na czym polega jej działanie?

Morwa biała swoją największą sławę zdobyła w krajach o wysoko rozwiniętej gospodarce. Zyskała tam dużą popularność jako wsparcie dla kuracji odchudzających, głównie opartych na wprowadzeniu odpowiedniej diety i dostosowanego do uwarunkowań i kondycji danej osoby planu treningowego.

Nie ulega żadnej wątpliwości, że morwa biała świetnie wspiera dietę redukcyjną i przyspiesza spadki masy ciała. Zwłaszcza, jeśli do programu wyszczuplania ciała wprowadzimy również regularną aktywność fizyczną, taką jak na przykład: bieganie, pływanie, nordic walking, trening crossfit, fitness, siłownia, jazda na rowerze albo inną.

W jaki sposób morwa biała wpływa na odchudzanie? Robi to głównie za sprawą swojej zdolności do obniżania poziomu cukru. Regulując gospodarkę węglowodanową i przeciwdziałając gwałtownym wahaniom stężenia glukozy oraz intensywnym wyrzutom insuliny, morwa biała przyczynia się do unormowania apetytu, zmniejszenia ilości spożywanych dziennie kalorii oraz stłumienia ochoty na słodycze (i rzadszego po nie sięgania). Stosując zatem dietę o obniżonej kaloryczności i podpierając się herbatą lub suplementami z morwą, możemy zwiększyć tempo zrzucania nadwagi.

Jak stosować morwę białą na odchudzanie? Możemy skorzystać z herbaty z morwy albo z gotowych preparatów ziołowych pod postacią tabletek lub kapsułek. Herbatki z morwy są na ogół produktami bezpiecznymi, skutecznymi i pozbawionymi niepotrzebnych dodatków (zawierają czysty susz z liści morwy białej).

Inaczej wygląda kwestia suplementów diety z morwą białą. Miewają one gorszą lub lepszą jakość, charakteryzują się też różną zawartością wyciągów z morwy. Zanim zatem zdecydujemy się na konkretny produkt, sprawdźmy na ulotce dołączonej do opakowania formułę danego preparatu. Niekiedy niestety zawartość ekstraktu z morwy białej jest bardzo mała, a pozostałą część tabletki lub kapsułki stanowią wypełniacze albo inne składniki, które niekonieczne muszą być dla nas przydatne. Najlepiej więc wybierać takie suplementy, w których występuje duże stężenie substancji czynnej w postaci wyciągu z liści morwy białej.

Czytaj też: Czerwona herbata na odchudzanie

​Morwa biała – uprawa rośliny

morwa biała

Zakupione w sklepie owoce lub liście morwy, suplementy diety z morwą, herbata z morwy, tudzież inne wyroby ją zawierające, są dla naszego organizmu niezwykle wartościowe. Pod wszystkimi tymi postaciami morwa biała ma szansę przynieść nam wiele cennych profitów, i dla naszego zdrowia, i sylwetki, więc warto z nich korzystać.

Czerpać z dobrodziejstw morwy możemy również, samodzielnie uprawiając tę roślinę i pozyskując z niej świeże, naturalne owoce. Oczywiście, jeśli mamy do tego warunki, czyli dysponujemy wolnym kawałkiem ziemi. Jak najbardziej warto rozważyć uprawę morwy białej we własnym ogródku, gdyż roślina ta ma niskie wymagania glebowe, czy generalnie dotyczące uprawy. Decydując się na hodowlę morwy, na pewno nie staniemy pod przymusem wielogodzinnej, skomplikowanej pielęgnacji.

O czym jednak musimy pamiętać? Podczas poszukiwań dobrego stanowiska dla morwy białej, należy poszukać miejsca, które nie będzie terenem podmokłym. Roślina ta nie lubi zbyt dużej wilgotności, więc najlepiej będzie się rozwijała oraz owocowała, gdy będzie posadzona na obszarze średnio wilgotnym oraz z dobrym dostępem do słońca. Okresy jesienno-zimowe mogą zagrażać tej roślinie. Z tego powodu najlepiej będzie zabezpieczyć morwę, owijając ją folią – zminimalizuje to ryzyko przemarznięcia.

Morwa biała, tak jak czarna, nie wymaga dużej ilości pracy. Powinniśmy jednak pamiętać, aby eliminować chore gałęzie. Raz na 3 lata warto też nawieźć roślinę kompostem lub obornikiem. Sprawi to, że morwa będzie miała świetne warunki do dalszego rozwoju. Dobrze będzie ją też nieco przycinać, szczególnie, jeśli drzewko rozrasta się dość nieforemnie albo posiada inny kształt niż byśmy sobie tego życzyli.

Jeśli zdecydujemy się na zasadzenie morwy białej, należy wybrać jej konkretny typ – wedle naszych preferencji oraz oczekiwań. Trzeba wziąć pod uwagę, że niektóre odmiany drzewa morwy białej rozrastają się do pokaźnych rozmiarów, a to utrudnia zbieranie plonów. Próbując uniknąć tego problemu, warto zdecydować się na odmianę „Pendula”. Drzewo to z pewnością nie urośnie nam zbyt wysokie.

RANKING TABLETEK NA ODCHUDZANIE 2021

Zobacz także:
Keto Actives – dzięki zjawisku ketozy zgubisz wszystkie zbędne kilogramy
Fast Burn Extreme – sprawdzamy skuteczność tego reduktora tkanki tłuszczowej! Czy warto go kupić?
BurnBooster – odchudzanie i spalanie tłuszczu na najwyższym poziomie
Keto Light Plus – szybkie i skuteczne wprowadzenie w stan ketozy ułatwiającej utratę wagi
Detoxyn – skutecznie wspomaga naturalną detoksykację organizmu.
Karolina Wieczorek

Dzielę się swoimi doświadczeniami i przekazuję wiedzę na temat zdrowia, urody oraz trenowania i modelowania ciała, publikując artykuły na portalach i blogach tematycznych. W moich tekstach znaleźć można ciekawe i przydatne porady, jak żyć zdrowo i witalnie oraz jak skutecznie zwalczać niedoskonałości figury i urody. Piszę również recenzje interesujących suplementów diety, kosmetyków, preparatów leczniczych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.