Zdrowa dieta, przynosząca jednocześnie efekty odchudzające, powinna zawierać również dużą ilość owoców, najbogatszego źródła witamin i innych cennych składników odżywczych. Nie ma mowy o zachowaniu bez nich pełnej, długiej sprawności psychofizycznej, dają odporność na niemal wszystkie dolegliwości i między innymi dlatego powinny stać się częścią każdego posiłku. Najczęściej sięgamy po ich rodzime gatunki, ale równie dużo korzyści dadzą nam te egzotyczne, takie jak zyskujący olbrzymią popularność mangostan.

Mangostan – co to za owoc?

Mangostan (Garcinia mangostana L), noszący też nazwę mangosteen, w naturze rośnie na tropikalnych terenach Azji południowo – wschodniej, uprawia się go też powszechnie w Brazylii i Australii. Drzewa mangostanu dorastają nawet do 25 m wysokości, mają charakterystyczne podłużne liście oliwkowej barwy, a w medycynie naturalnej wykorzystuje się ich owoce, zbliżone wielkością do pomarańczy, podłużnego kształtu i ciemnofioletowej barwy. Mają grubą skórę, pod którą kryje się apetyczny miąższ tak jak w pomarańczy podzielony na segmenty i o podobnym słodko – kwaśnym smaku.

Mangostan – bogactwo składników zdrowotnych

Smak owocu z pewnością zachęca do spożycia, jednak o wiele ważniejsze są jego właściwości zdrowotne, doceniane również przez specjalistów z dziedziny dietetyki i zdrowego żywienia. To właśnie przyczynia się do stale rosnącej popularności, a coraz więcej konsumentów docenia zawartość w nim licznych składników odżywczych, spośród których najważniejsze to:

  • witaminy: A, B1, B2, B6, C i E;
  • katechiny, antyoksydanty eliminujące z organizmu niebezpieczne wolne rodniki, zapobiegające też chorobom nowotworowym;
  • minerały: żelazo, fosfor, potas, mangan, miedź i cynk;
  • błonnik pokarmowy.

Tak rozbudowany skład sprzyja leczeniu i profilaktyce wielu schorzeń, dlatego warto włączyć mangostan do swojej codziennej diety. Pozytywne skutki jego spożywania, choćby w postaci tak lubianej herbaty, odczujemy bardzo szybko i możemy dzięki niemu liczyć na:

  • długie zdrowie serca oraz układu krwionośnego, na co największy wpływ mają właśnie przeciwutleniacze, nie tylko usuwające wolne rodniki i powstrzymujące procesy starzenia się organizmu, lecz przede wszystkim obniżające poziom trójglicerydów oraz cholesterolu we krwi;
  • działanie moczopędne i przeczyszczające, usuwające toksyny i inne produkty przemiany materii, leczenie dny moczanowej;
  • profilaktykę antynowotworową, zahamowanie rozwoju komórek rakowych, skuteczną np. w przypadku białaczki, czy raka i innych chorób wątroby;
  • lepsze funkcjonowanie układu nerwowego i zapobieganie rozwojowi choroby Alzheimera;
  • wspomaganie pracy układu odpornościowego, chroniącego przed infekcjami;
  • łagodzenie objawów zespołu przedmiesiączkowego, takich jak wahania nastroju, bóle i zawroty głowy;
  • redukcję masy ciała i regulację procesów trawiennych głównie dzięki zawartości błonnika pokarmowego i dlatego mangostan jest zalecany przez dietetyków w zdrowej diecie odchudzającej;
  • lepszy wygląd włosów i skóry;
  • duży zastrzyk energii na cały dzień.

Mangostan – jak go jeść?

Jest to zdecydowanie jeden ze smaczniejszych owoców pochodzących z tropików, niestety w naszym kraju rzadko występujący w świeżej postaci. Jeśli uda nam się taki dostać, to przygotujmy się na prawdziwą ucztę smaku, a wystarczy go jedynie obrać ze skórki i już można wgryźć się w ociekający sokiem miąższ. Pamiętajmy tylko o właściwym przechowywaniu, pozwalającym dłużej zachować świeżość mangostanu, w suchym, chłodnym miejscu i nie dłużej niż kilka dni.

Zazwyczaj jednak spożywamy go w postaci syropu, soku lub koncentratu, dodawanego do wody czy herbaty, zachowujących na szczęście pełnię swoich cennych właściwości zdrowotnych i odżywczych. Sporą popularnością cieszą się też owoce sproszkowane, które można przechowywać o wiele dłużej, dobrze rozpuszczalne w różnych płynach.

Mangostan – skuteczność na odchudzanie

Jednym z najważniejszych elementów każdej kuracji odchudzającej jest pozbycie się z organizmu zalegających w nim toksyn, odpowiedzialnych również za odkładanie się tkanki tłuszczowej. Ich usuwanie to wspomniana właściwość mangostanu, który równie dobrze przyspiesza procesy metaboliczne, a zwłaszcza termogenezę sprzyjającą szybkiemu spalaniu tłuszczów. Jego rola w diecie polega też na usprawnieniu funkcjonowania układu pokarmowego, a zawarty w nim błonnik nie tylko odpowiada za lepsze trawienie, ale i skutecznie powstrzymuje nadmierne łaknienie.

Niestety wiele opinii na jego temat, zdaje się przeczyć tym właściwościom i wbrew zaleceniom producentów specyfików z jego zawartością, nie mamy co liczyć na spektakularne rezultaty, nie przestrzegając jednocześnie rygorystycznej, zdrowej, zbilansowanej diety. Oczywiście opinie te nie są jednoznaczne i bylibyśmy niesprawiedliwi, podważając prozdrowotne właściwości tego owocu, a równie wielu konsumentów chwali się dużą utratą wagi z jego udziałem, jak i wykazuje całkowitą nieskuteczność.

Lepiej więc samemu wypróbować działanie mangostanu lub sięgnąć po suplement mający w składzie inny owoc z rodziny Cambogia. Mówimy tu o Green Barley Plus, suplemencie opartym między innymi na Garcinia Cambogia, wspomaganym też innymi składnikami o najwyższej, potwierdzonej skuteczności, takimi jak młody zielony jęczmień. Biorąc regularnie 2 tabletki dziennie, pół godziny przed posiłkiem, już po kilku tygodniach zauważymy, że Green Barley Plus pozwoli pozbyć się większości tkanki tłuszczowej, zablokuje apetyt, ograniczy podjadanie i zwiększy wytrzymałość organizmu. Są to oczywiście tylko niektóre efekty jego wielopłaszczyznowego działania, warto więc złożyć zamówienie na stronie producenta i szybko wrócić do dawnej, szczupłej i smukłej sylwetki.

Mangostan (mangosteen) – tropikalne źródło zdrowia i witalności
4.7 (94%) 10 głosów

Comments (5)

  1. Szkoda że jest jeszcze u nas mało popularny, bo właściwości ma rewelacyjne. Wkurzają mnie sceptyczne opinie, jak przy wszystkim co jest nowe, a najgorsze, że piszą je ludzie nie mający pojęcia o mangosteen. Przywiozłam sobie zapas syropu z zagranicy i dzięki niemu schudłam już 12 kg. To samo zdrowie w silnej, skoncentrowanej postaci, pomaga na taką ilość chorób, że aż trudno je zliczyć.

  2. Może i jest zdrowy, ale rzekomych cudownych właściwości odchudzających nie potwierdzam. Owszem, picie herbaty z mangostanem dobrze wpływało na moje samopoczucie, ale nie zgubiłam nawet pół kilograma.

  3. Izolda, bo to ma tylko pomóc w odchudzaniu, spalić tłuszczyk z brzucha i bioderek, a jeśli chcesz zgubić kilka kilo, to dołącz do tego dietę i ćwiczenia. Dlatego szybko go odstawiłam na rzecz Green Barley Plus i to był mądra decyzja. Ma bardziej kompleksowe działanie, a zielony jęczmień jest wspaniały na problemy trawienne, na pracę jelit i nic nie daje większego poczucia sytości niż on.

  4. Mangosteen krótko gościł w mojej diecie i szybko zamieniłam go na garcinia cambogia. Co do Green Barley potwierdzam wszystko, co pisze Martika_1989, też go mam i uwielbiam efekty jakie daje zielony jęczmień. Kiedyś kupowałam proszek, tylko że smak był zbyt makabryczny, a w tabletkach go tak nie czuć. Co do utraty wagi, to na tę chwilę prawie 9 kg w niecałe dwa miesiące.

  5. To nic tylko brać, ale mangostanu jeszcze nie skreślam, dobrze na mnie działa i ogólnie nie jest zły. Wada to trochę za wolne działanie, ale bardziej zależy mi na ogólnej poprawie stanu zdrowia, odchudzać się jeszcze nie muszę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.