Zdrowa dieta, przynosząca jednocześnie efekty odchudzające, powinna zawierać również dużą ilość owoców, najbogatszego źródła witamin i innych cennych składników odżywczych. Nie ma mowy o zachowaniu bez nich pełnej, długiej sprawności psychofizycznej, dają odporność na niemal wszystkie dolegliwości i między innymi dlatego powinny stać się częścią każdego posiłku. Najczęściej sięgamy po ich rodzime gatunki, ale równie dużo korzyści dadzą nam te egzotyczne, takie jak zyskujący olbrzymią popularność mangostan.

Mangostan – co to za owoc?

Mangostan (Garcinia mangostana L), noszący też nazwę mangosteen, w naturze rośnie na tropikalnych terenach Azji południowo – wschodniej, uprawia się go też powszechnie w Brazylii i Australii. Drzewa mangostanu dorastają nawet do 25 m wysokości, mają charakterystyczne podłużne liście oliwkowej barwy, a w medycynie naturalnej wykorzystuje się ich owoce, zbliżone wielkością do pomarańczy, podłużnego kształtu i ciemnofioletowej barwy. Mają grubą skórę, pod którą kryje się apetyczny miąższ tak jak w pomarańczy podzielony na segmenty i o podobnym słodko – kwaśnym smaku.

Mangostan – bogactwo składników zdrowotnych

Smak owocu z pewnością zachęca do spożycia, jednak o wiele ważniejsze są jego właściwości zdrowotne, doceniane również przez specjalistów z dziedziny dietetyki i zdrowego żywienia. To właśnie przyczynia się do stale rosnącej popularności, a coraz więcej konsumentów docenia zawartość w nim licznych składników odżywczych, spośród których najważniejsze to:

  • witaminy: A, B1, B2, B6, C i E;
  • katechiny, antyoksydanty eliminujące z organizmu niebezpieczne wolne rodniki, zapobiegające też chorobom nowotworowym;
  • minerały: żelazo, fosfor, potas, mangan, miedź i cynk;
  • błonnik pokarmowy.

Tak rozbudowany skład sprzyja leczeniu i profilaktyce wielu schorzeń, dlatego warto włączyć mangostan do swojej codziennej diety. Pozytywne skutki jego spożywania, choćby w postaci tak lubianej herbaty, odczujemy bardzo szybko i możemy dzięki niemu liczyć na:

  • długie zdrowie serca oraz układu krwionośnego, na co największy wpływ mają właśnie przeciwutleniacze, nie tylko usuwające wolne rodniki i powstrzymujące procesy starzenia się organizmu, lecz przede wszystkim obniżające poziom trójglicerydów oraz cholesterolu we krwi;
  • działanie moczopędne i przeczyszczające, usuwające toksyny i inne produkty przemiany materii, leczenie dny moczanowej;
  • profilaktykę antynowotworową, zahamowanie rozwoju komórek rakowych, skuteczną np. w przypadku białaczki, czy raka i innych chorób wątroby;
  • lepsze funkcjonowanie układu nerwowego i zapobieganie rozwojowi choroby Alzheimera;
  • wspomaganie pracy układu odpornościowego, chroniącego przed infekcjami;
  • łagodzenie objawów zespołu przedmiesiączkowego, takich jak wahania nastroju, bóle i zawroty głowy;
  • redukcję masy ciała i regulację procesów trawiennych głównie dzięki zawartości błonnika pokarmowego i dlatego mangostan jest zalecany przez dietetyków w zdrowej diecie odchudzającej;
  • lepszy wygląd włosów i skóry;
  • duży zastrzyk energii na cały dzień.

Mangostan – jak go jeść?

Jest to zdecydowanie jeden ze smaczniejszych owoców pochodzących z tropików, niestety w naszym kraju rzadko występujący w świeżej postaci. Jeśli uda nam się taki dostać, to przygotujmy się na prawdziwą ucztę smaku, a wystarczy go jedynie obrać ze skórki i już można wgryźć się w ociekający sokiem miąższ. Pamiętajmy tylko o właściwym przechowywaniu, pozwalającym dłużej zachować świeżość mangostanu, w suchym, chłodnym miejscu i nie dłużej niż kilka dni.

Zazwyczaj jednak spożywamy go w postaci syropu, soku lub koncentratu, dodawanego do wody czy herbaty, zachowujących na szczęście pełnię swoich cennych właściwości zdrowotnych i odżywczych. Sporą popularnością cieszą się też owoce sproszkowane, które można przechowywać o wiele dłużej, dobrze rozpuszczalne w różnych płynach.

Mangostan – skuteczność na odchudzanie

Jednym z najważniejszych elementów każdej kuracji odchudzającej jest pozbycie się z organizmu zalegających w nim toksyn, odpowiedzialnych również za odkładanie się tkanki tłuszczowej. Ich usuwanie to wspomniana właściwość mangostanu, który równie dobrze przyspiesza procesy metaboliczne, a zwłaszcza termogenezę sprzyjającą szybkiemu spalaniu tłuszczów. Jego rola w diecie polega też na usprawnieniu funkcjonowania układu pokarmowego, a zawarty w nim błonnik nie tylko odpowiada za lepsze trawienie, ale i skutecznie powstrzymuje nadmierne łaknienie.

Niestety wiele opinii na jego temat, zdaje się przeczyć tym właściwościom i wbrew zaleceniom producentów specyfików z jego zawartością, nie mamy co liczyć na spektakularne rezultaty, nie przestrzegając jednocześnie rygorystycznej, zdrowej, zbilansowanej diety. Oczywiście opinie te nie są jednoznaczne i bylibyśmy niesprawiedliwi, podważając prozdrowotne właściwości tego owocu, a równie wielu konsumentów chwali się dużą utratą wagi z jego udziałem, jak i wykazuje całkowitą nieskuteczność.

Lepiej więc samemu wypróbować działanie mangostanu lub sięgnąć po suplement mający w składzie inny owoc z rodziny Cambogia. Mówimy tu o Green Barley Plus, suplemencie opartym między innymi na Garcinia Cambogia, wspomaganym też innymi składnikami o najwyższej, potwierdzonej skuteczności, takimi jak młody zielony jęczmień. Biorąc regularnie 2 tabletki dziennie, pół godziny przed posiłkiem, już po kilku tygodniach zauważymy, że Green Barley Plus pozwoli pozbyć się większości tkanki tłuszczowej, zablokuje apetyt, ograniczy podjadanie i zwiększy wytrzymałość organizmu. Są to oczywiście tylko niektóre efekty jego wielopłaszczyznowego działania, warto więc złożyć zamówienie na stronie producenta i szybko wrócić do dawnej, szczupłej i smukłej sylwetki.

Comments (1)

  1. Szkoda że jest jeszcze u nas mało popularny, bo właściwości ma rewelacyjne. Wkurzają mnie sceptyczne opinie, jak przy wszystkim co jest nowe, a najgorsze, że piszą je ludzie nie mający pojęcia o mangosteen. Przywiozłam sobie zapas syropu z zagranicy i dzięki niemu schudłam już 12 kg. To samo zdrowie w silnej, skoncentrowanej postaci, pomaga na taką ilość chorób, że aż trudno je zliczyć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.