Dieta zupowa – zupa doskonałą metodą na odchudzanie?

Dieta zupowa jest dość ciekawym planem żywieniowym dla osób, które chcą w ekspresowym tempie pozbyć się zbędnych kilogramów – nawet 9 kg w ciągu tygodnia. Taka dieta odchudzająca daje Ci swobodę jedzenia, dlatego najadasz się do syta i nie głodujesz. Jednak znacznym ograniczeniem w tym przypadku jest typ przyjmowanych dań, ponieważ całe dietetyczne menu w tym przypadku bazuje na spożywaniu przez 7 dni w tygodniu zup warzywnych, które mogą być również wzbogacone o mięso, ryby czy chudy nabiał.

Dieta zupowa – jak wygląda zdrowa i urozmaicona?

zdrowa zupa jarzynowa

Dlaczego diety odchudzające wymagają dużej wytrwałości? Większość osób rezygnuje z powodu zbyt wielkich wyrzeczeń żywieniowych, z którymi ciężko radzi sobie osoba z nadwagą i otyłością. Jednak dieta zupowa jest całkiem inna, ponieważ nie ma ustalonego progu kaloryczności ani wielkości posiłków w ciągu dnia. Nie sprowadza też jadłospisu do 2-3 produktów, a do tego są łatwe w przygotowaniu oraz tanie. Z tego względu taka dieta jest całkiem niezłym rozwiązaniem dla tych osób, które borykają się z dość często doskwierającym im uczuciem głodu, a dodatkowo dieta tego typu pozwala nam zastąpić każdy posiłek bez szkody dla naszego zdrowia. Jeśli zastosujemy dietę zupową, możemy zjeść nawet 4-5 posiłków dziennie, które będą lekkie oraz doskonale nas nawodnią i rozgrzeją. Głównym składnikiem omawianej diety jest wywar warzywny, natomiast jeśli dodamy podczas gotowania dodatek węglowodanowy, chude mięso, ryby oraz doprawimy ziołami i chudym nabiałem to w efekcie finalnym otrzymamy pełnowartościowy, zbilansowany posiłek. Dzięki czemu możemy sięgnąć po pyszną, sycącą zupę za każdym razem, gdy pojawi się apetyt. Ponadto obejdziemy się bez wyrzutów sumienia czy liczenia kalorii. Również skorzysta na tym nasza skóra, która będzie wyglądać młodziej. Jest to zasługa dużej zawartości warzyw, które dostarczają nam odpowiednie ilości błonnika pokarmowego.

Dieta zupowa i jej główne zasady

Czym jest dieta zupowa? Menu w takim planie żywieniowym bazuje na zupach wykorzystujących przeróżne warzywa, w tym z: buraków, kapusty, pomidorów, cukinii, papryki, dyni, fasoli szparagowej, pieczarek, szpinaku, marchwi, selera, ogórków, ziemniaków itp. Do wyboru mamy ich bardzo wiele, więc możemy stworzyć przeróżne połączenia, ponieważ wszystko zależy od naszej inwencji twórczej, co uchroni nas od popadania w kulinarną monotonię. Jadłospis diety zupowej zwykle przedstawia zupy tradycyjne oraz zupy krem.

Dieta zupowa posiada dwa warianty. Pierwszy polega na spożywaniu wyłącznie zup. Dzięki takiemu modelu żywienia szybko stracimy na wadze. Wynika to kaloryczności zup, ponieważ jedna porcja zupy to około 250 gram czyli 150 kcal, dlatego spożywając nawet 6 posiłków dziennie składających się tylko z zup dostarczymy naszemu organizmowi zaledwie 900 kcal! Drugi wariant diety to zamiana dwóch posiłków w ciągu dnia na zupę. Ważne jest również, aby do zupy dodawać takie składniki jak cebule, szczypiorek, rzepę czy seler. Odpowiadają one przede wszystkim za podkręcenie smaku, ale dodatkowo zwiększają też zawartości witaminy C oraz błonnika pokarmowego w posiłku. Trzeba jednak pamiętać w tym czasie o potrzebie uzupełnienia białek, dlatego warto wypić jeden kubek chudego jogurtu naturalnego, mleka, kefiru, maślanki lub koktajlu warzywnego z chlorellą czy spiruliną dziennie. Omawianą dietę można również potraktować jako jednodniowy detoks naszego organizmu. Polega on na ugotowaniu zupy i podzielenia jej na porcje, które będą przeznaczone na cały dzień. Warto również pamiętać o białku, jest nie niezbędny składnik potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego warto gotować zupę z wkładem mięsnym, natomiast w przypadku osób, które są na diecie wegetariańskiej ważne jest, aby zadbały o takie składniki w posiłku jak:

  • komosa ryżowa, amarantus, gryka,
  • kasza kuskus lub kasza bulgur,
  • pestki dyni lub słonecznika,
  • masło orzechowe lub migdałowe,
  • orzechy,
  • siemię konopne,
  • zielony groszek, bób, soja,
  • soczewica, ciecierzyca, fasola oraz inne rośliny strączkowe,
  • tofu, tempeh, seitan,
  • koncentrat białka roślinnego np. sojowy lub grochowy jako dodatek do zup.

Zobacz również: Ranking najlepszych spalaczy tłuszczu

Przebywając na diecie zupowej warto przestrzegać kilku kluczowych zasad, które pomogą nam przygotować posiłek tak, aby wspierał chudnięcie, proces trawienny oraz usuwał toksyny z organizmu i zbędne produkty przemiany materii. Wyglądają one następująco:

  1. Jeżeli korzystamy z diety dłużej niż przez jeden dzień to warto, aby nie spożywać tylko jednego rodzaju dnia. Warto, aby jadłospis był bogaty w 2 – 3 rodzaje różnych zup, które zawierają w swoim składnie różne warzywa i przyprawy.
  2. Zupy warto gotować samodzielnie od podstaw, unikając z gotowych rozwiązań typu kostki rosołowe, koncentraty bulionu maggi oraz przypraw, które są wzbogacane wzmacniaczami smaku. Smak zupy można podkręcić zdrowymi odpowiednikami kostek rosołowych, które możemy nabyć w sklepie ekologicznym bez dodatku tłuszczu utwardzonego, glutaminianu sodu czy nadmiernej ilości soli, a także warto zastosować jasny sos sojowy czy pastę sojową miso. Należy je dodawać do potrawy, chwilę przed spożyciem, by nie utraciły witamin z grupy B oraz innych cennych składników odżywczych pod wpływem temperatury.
  3. Jadłospis powinien wyglądać klasycznie, czyli na śniadania i obiady zupy bardziej sycące, a na kolacje delikatne.
  4. Jeśli nasz jadłospis opiera się tylko na spożywaniu zup to powinniśmy najadać się do syta, ale nie rzadziej niż 5-6 razy dziennie.
  5. Zupy należy przyrządzać tak długo, aby składniki zmiękły podczas gotowania, a warzywa były półtwarde. Pozwoli to na zachowanie wyższej wartości odżywczej dania.
  6. Należy eliminować z jadłospisu zupy, które są zbyt gęste lub w składzie przeważa woda.
  7. Jeżeli chcemy, aby zupy syciły nas na dłużej to powinniśmy wzbogacać je o chrupiące dodatki, czyli podprażone orzechy, surowe warzywa, czipsy warzywne bez dodatku soli oraz tłuszczu.
  8. Powinniśmy również wyeliminować śmietanę, mąkę czy zasmażkę. Dodatkowo produkty bogate w skrobie czyli chleb, makaron, ziemniaki lub biały ryż, wypieki oraz desery, które w swoim składzie zawierają cukier oraz tłuste mięso typu wołowina lub wieprzowina.

Rodzaje diety zupowej

Dietą zupową, o której na pewno słyszała większość z nas to dieta oparta na kapuśniaku, natomiast nie ma jasno określonej idealnej zupy, która umożliwi nam zmniejszenie masy ciała. Najprostszym określeniem takiego dnia to przygotowanie zupy, która w swoim przepisie zawiera warzywa, chude mięso oraz małą zawartość tłuszczu. Do najbardziej popularnych diet zupowych należą:

  • dieta rosołowa – jest to 7 dniowy plan żywieniowy, który opiera praktycznie na prawie wyłącznym jedzeniu rosołu przez cały dzień z wyjątkiem śniadania. Na pierwszy posiłek mamy do wyboru jeden z pięciu niskokalorycznych produktów: odtłuszczone mleko oraz jogurt, beztłuszczowy ser, pełnoziarniste płatki zbożowe lub świeże owoce. Pozostałe posiłki powinny opierać się tylko na spożywaniu rosołu domowej roboty. Sympatycy tej metody uważają, że spożywania mniej a częściej pomoże zmniejszyć apetyt oraz odczuwać sytość. Zupa ma niską wartość kaloryczną, ponieważ głównie składa się z bulionu, chudego mięsa, przypraw oraz warzyw o niskiej zawartości skrobi w swoim składzie, czyli marchewki, rzepy, brokułów oraz kapusty.
  • dieta kapuściana – jest to siedmiodniowa dieta, która w swoim składzie jest bogata w błonnik pokarmowy oraz uboga w tłuszcz. Jest to dobra metoda dla osób, które potrzebują krótkotrwałej pomocy w zgubieniu zbędnych kilogramów. Plan żywieniowy można przestrzegać tylko przez jeden tydzień.
  • dieta fasolowa – polega na spożywaniu zupy składającej się z różnych odmian fasoli typu: fasola półksiężycowata, fasolka szparagowa, ciecierzyca oraz zielona fasolka oraz grzybów, papryczki chili, pomidorów, papryki i selera. Zupa fasolowa powinna być spożywana dwa razy dziennie jako główny posiłek.

Dla kogo dieta zupowa?

Zanim rozpoczniemy jakąkolwiek dietę powinniśmy to skonsultować z lekarzem pierwszego kontaktu nawet w przypadku jeśli nie posiadamy żadnych problemów zdrowotnych. Przy wyborze metody odżywiania nie powinniśmy sugerować się “modą” na dietę. Niektóre programy żywieniowe są tak skomponowane, że w swoich propozycjach mają potrawy ubogie w niektóre składniki odżywcze lub mają znaczny deficyt kaloryczny co w efekcie może powodować pogorszenie naszego stanu zdrowia.

W przypadku stosowania diety zupowej przeciwskazania do niej dotyczą kobiet będących w ciąży oraz osób z chorobami tarczycy czy nietolerancjami pokarmowymi. Dodatkowo nie powinny jej stosować diabetycy, dzieci i młodzież, a także seniorzy.

Natomiast jeśli nie mamy przeciwskazań zdrowotnych to dieta zupowa idealna będzie dla osób, które cierpią na ból gardła, mają trudności z przełykaniem czy problemy stomatologiczne – są po zabiegu, noszą aparat ortodontyczny lub mają afty. Ponadto cieszy się powodzeniem u osób, które właśnie przeszły zatrucie pokarmowe.

Etapy diety zupowej

Dieta zupowa przyszła do nas z za granicy, a dokładnie z Brazylii, w Polsce jej prekursorką jest Monika Honory. Został przez nią opracowany model stosowania diety, który umożliwia nam utratę zbędnych kilogramów – nawet do 5 kg miesięcznie. Opracowany plan żywieniowy jest podzielony na trzy etapy:

  1. Etap I – jest to wprowadzenie do planu żywieniowego oraz przyzwyczajanie naszego organizmu do deficytu kalorycznego. Zaczynamy od 5-6 zup dziennie. Etap trwa około 2 tygodni, po czym następuje skurczenie żołądka. Wtedy zmniejszamy ilość zup do 4 dziennie. Proces trwa miesiąc i pozwala nam zgubić nawet 5 kg!
  2. Etap II – ten etap jest kierowany do osób, które chcą zrzucić więcej niż 5 kg. Zupy należy podzielić na białkowe oraz węglowodanowe czyli zawierają w przepisie między innymi węglowodany złożone np. pełnoziarniste makarony lub ryże, a także chude mięso i ryby jako dodatek białkowy. Bardzo ważne jest, aby zupy na tym etapie były spożywane o określonych porach. Zupy bogate w węglowodany złożone powinny być jedzone do południa, a te zawierające biało w godzinach popołudniowych. II etap powinien trwać 2-4 tygodnie.
  3. Etap III – jest to ostatni etap czyli stabilizacja. Polega on na częściowym wprowadzeniu do diety potraw o stałej konsystencji. Ważne jest, aby robić to małymi krokami tak, aby od razu nie obciążyć naszego żołądka ciężkostrawnymi daniami. Proces stabilizacji trwa 2 tygodnie. Istotne jest, aby w tym czasie nie spożywać produktów smażonych oraz bogatych w tłuszcze.

Dieta zupowa – efekty jej stosowania

Wszelkie dania w diecie zupowej zawierają przede wszystkim warzywa, które są bogate w cenny błonnik pokarmowy, dlatego pozwalają one dość dobrze zaspokoić uczucie głodu na długi czas.

Czytaj też: Fibre Select – błonnik witalny idealny na odchudzanie

zupa krem w miseczkach

Stosując dietę zupową zauważysz, że Twoja przemiana materii ulegnie przyśpieszeniu, a ciało stopniowo się oczyści. Wyeliminowana zostanie też woda podskórna, a procesy trawienne ulegną znacznemu wyregulowaniu. Jest to spowodowane faktem, że zupy warzywne dostarczają bardzo mało kalorii, nawet gdy spożywamy je często i w stosunkowo dużych porcjach, a więc organizm będzie czerpać energię ze zmagazynowanych zapasów w postaci tkanki tłuszczowej.

Rezultatem diety zupowej będzie efektowne usprawnienie przemiany materii oraz spotęgowanie intensywności spalania tkanki tłuszczowej, co prowadzi do utraty 3-8 kg w ciągu tygodnia. Dobrze więc jest pamiętać, że pierwsza faza tej diety nie może trwać przez okres dłuższy niż 5-7 dni. Istnieje wtedy zwiększone ryzyko wystąpienia efektu jojo, a także doprowadzenia do niedoborów niezbędnych składników odżywczych w naszym organizmie.

Wady diety zupowej

Dieta zupowa powoduje, że podczas jej stosowania możemy uzyskać wymarzoną sylwetkę, natomiast opracowany plan żywieniowy ma również swoje wady. Przede wszystkim nasz organizm potrzebuje stałych pokarmów, ponieważ podczas żucia rozpoczyna się produkcja enzymów trawiennych, a do mózgu dociera impuls, który odpowiada za aktywacje kolejnych procesów trawiennych w naszym organiźmie. Niestety dieta zupowa pozbawia nasz takiej możliwości. Dodatkowo gryzienie i rzucie pokarmów bardzo dobrze wpływa na stan uzębienia i zgryzu.

Dieta jest również niskokaloryczna, dlatego podczas jej stosowania możemy poczuć osłabienie, zmęczenie oraz głód. Jeśli stosujemy dietę przez dłuższy czas możemy również spotkać się z odwrotnym skutkiem, czyli zwolnieniem naszego metabolizmu, a to utrudnia utratę zbędnych kilogramów. Plan żywieniowy jest również ubogi pod względem wartości odżywczych, przez co nie dostarcza odpowiedniej ilości składników odżywczych.

Opracowany model żywienia również nie daje nam 100% gwarancji długotrwałego utrzymania docelowej masy ciała. Diety niskokaloryczne powodują szybką utratę wagi, natomiast jeśli wrócimy do normalnego jedzenia to możemy bardzo szybko nadrobić utracone kilogramy.

Dieta zupowa – opinie stosujących

Dieta zupowa zbiera zupełnie przeróżne opinie, jednak przewagę mają tutaj te nacechowane pozytywnie. Jest to dieta, która dostarcza bardzo niewiele kalorii, dlatego prosto jest pozbyć się nieestetycznych fałdek i zbędnych kilogramów. Natomiast nie jest to plan żywieniowy, który polecany jest wszystkim osobom. Niektóre grono, które nie przepada za jedzeniem warzyw oraz zup jarzynowych może się czuć nieco znudzone jedzeniem przez tydzień tylko takiego rodzaju pokarmów, co będzie dla nich prawdziwą próbą wytrwałości. Jeżeli jednak kochasz wszelkiego typu warzywa, nie powinno być problemem wytrwanie na takiej diecie.

Skuteczność stosowania diety zupowej wynika z dużej zawartości wody w posiłku, dzięki czemu najadamy się przy spożyciu mniejszych porcji bez spożycia produktów stałych oraz przy odczuwaniu sytości. Duża zawartość wody w posiłku to podstawa diety wolumetrycznej nad którą było prowadzonych wiele badań naukowych. Badania dowodzą, że rozpoczęcie obiadu od zupy – w tej próbie był wykorzystany został rosół z ryżem, doprowadza do spożycia o 26% mniej kalorii z drugie dania. Dodatkowo zostało zostało udowodnione, że zjedzenie zupy oraz drugiego dania spowodowało, że w ramach całego posiłku spożyliśmy 20% mniej kalorii. W tym przypadku badanie było prowadzone podczas spożycia rosołu z dodatkiem z ziemniaków, kalafiora, brokuła, marchewki i masła. Warunkiem było zjedzenie porcji, która maksymalnie powinna zapewnić od 100 do 150 kcal.

Bardzo istotnym faktem jest woda, która powinna być składnikiem posiłków. Udowodniono, że wypicie szklanki wody po spożyciu posiłku, nie zadziała tak samo jak zjedzenie zupy zawierającej taką samą ilość płynu. Wynika to z faktu, że woda związana przez składniki z żywności powoduje spowolnienie opróżniania żołądka dzięki czemu przez dłuższy czas odczuwamy sytość. Jest to związane ze skutecznością diety zupowej.

Dieta zupowa – przepisy na lekkie zupy

Zupa wielowarzywna z fasolką szparagową

  • 2 litry bulionu warzywnego,
  • 30g suszonych grzybów shiitake,
  • 3 małe marchewki,
  • 1 mała pietruszka,
  • 1/2 główka małego selera korzeniowego lub 1 łodyga naciowego,
  • 1 duża cebula i/lub 4-5 ząbków czosnku
  • 2 szklanki zielonej fasolki szparagowej,
  • 800g krojonych świeżych pomidorów,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • pieprz

Przygotowanie: grzyby należy namoczyć w niewielkiej ilości wrzątku, następnie należy wlać wodę do bulionu razem z pokrojonymi grzybami. Bulion należy zagotować, następnie wrzucić pokrojone warzywa łącznie z fasolką i gotować przez 40 minut. Następnie dodać pomidory i dalej gotować. Na koniec dodajemy oliwę i doprawiamy zupę do smaku.

Zupa paprykowo – pomidorowa

  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 4 średnie czerwone papryki,
  • 4 duże pomidory,
  • 4 łyżki octu z czerwonego wina,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • pieprz,
  • sól lub jasny sos sojowy

Przygotowanie: bulion należy zagotować. Następnie do garnka wrzucamy pokrojone warzywa łącznie z czosnkiem. Gotujemy od 15 do 20 minut. Zupę można zmiksować. Doprawiamy do smaku.

Zupa cukiniowa z czosnkiem

  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżki olej rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • 6 średnich cukinii,
  • 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie),
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • pieprz,
  • sól lub jasny sos sojowy,

Przygotowanie: siekamy cebulę, którą podsmażamy przez około 3-5 minut. Następnie dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę i dusimy przez 5-7 minut. Dodajemy bulion warzywny i dalej dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. Doprawiamy do smaku. Zupę można zmiksować.

Czytaj też: Najlepsze tabletki na odchudzanie

Zobacz także:
Keto Actives – dzięki zjawisku ketozy zgubisz wszystkie zbędne kilogramy
Fast Burn Extreme – sprawdzamy skuteczność tego reduktora tkanki tłuszczowej! Czy warto go kupić?
BurnBooster – odchudzanie i spalanie tłuszczu na najwyższym poziomie
Keto Light Plus – szybkie i skuteczne wprowadzenie w stan ketozy ułatwiającej utratę wagi
Detoxyn – skutecznie wspomaga naturalną detoksykację organizmu.
Kamila Lewandowska

Jestem magistrem dietetyki i absolwentką Wyższej Szkoły Zdrowia Urody i Edukacji w Poznaniu. Promotorka zdrowego stylu życia. Na co dzień pracuje jako dietetyk w Domu Pomocy Społecznej w Toruniu oraz prowadzę prywatną praktykę w gabinecie dietetycznym. Pomagam moim pacjentom zmienić zdanie, że zdrowe żywienie to nie katorga. Cenię prostą, szybką i zdrową kuchnię. Cały czas staram się pogłębiać swoja wiedzę z zakresu dietetyki, dlatego uczestniczyłam już w wielu kursach, które mi to umożliwiają. W wolnym czasie uwielbiam podróżować, aktywnie spędzać czas na rolkach oraz czytać książki.

Comments (3)

  1. Przepisy z diety zupowej są przepyszne, ale warto jest uważać na zawartość tego błonnika, bo w dużych ilościach może przecież działać przeczyszczająco.

  2. Dieta zupowa jest bardzo fajną alternatywą dla diety Dąbrowskiej, bo posiłki w niej też składają się w większości samych surowych warzyw. Polecam bardzo!

  3. Ja uwielbiam te zupy i na pewno skorzystam z takiej diety, aby osiągnąć mój cel w odchudzaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.