Dieta wegańska czy wegetariańska – zalety, wady i różnice pomiędzy nimi

Tekst zweryfikowała dietetyk Kamila Lewandowska

Kiedy pewnego dnia stajemy przed lustrem i z mniejszym lub większym zdumieniem stwierdzamy, że przybyło nam co najmniej kilka kilogramów, to pierwsze, co nam w takiej sytuacji przychodzi do głowy, to natychmiastowe przejście na dietę. I właśnie w tym momencie stajemy najczęściej przed kolejnym problemem, znalezieniem właściwego sposobu odżywiania, stanowiącego kompromis pomiędzy tym, co lubimy, a czego zdecydowanie nie powinniśmy jeść. Wbrew pozorom nie jest to łatwe zadanie, a właśnie ta rezygnacja z ulubionych potraw albo ich składników jest najczęściej najskuteczniejszym rozwiązaniem. Pozwala nie tylko w stosunkowo krótkim czasie zgubić wszystkie zbędne kilogramy, ale przede wszystkim na stałe zachować szczupłą, wysportowaną sylwetkę, czyli dokładnie taką, na jakiej najbardziej nam zależy.

Dieta bezmięsna – chwilowa moda czy zalecany styl życia

Jedną z radykalniejszych, co oczywiście nie oznacza, że jednocześnie nieskuteczną metodą walki z nadwagą jest rezygnacja z jedzenia mięsa i wszystkich robionych z niego przetworów. Jeszcze do niedawna wegetarianizm, bo tak nazywamy ten sposób odżywiania, był uważany za chwilową modę, wręcz fanaberię wyłącznie grupy pasjonatów i powszechnie wyśmiewany. Z czasem okazało się jednak, że zainteresowanie nim wykazuje coraz więcej osób, które chciały połączyć dbałość o swoje zdrowie z coraz popularniejszą i słuszną filozofią niekrzywdzenia żadnych żywych istot. Znajduje tu swoje zastosowanie znane powiedzenie, że nie zjadamy swoich przyjaciół i faktycznie jest w nim dużo prawdy. Wegetarianizm zaczął więc podbijać świat, chwalony przez jednych specjalistów, a przez innych, o bardziej konserwatywnych poglądach stanowczo krytykowany. Z czasem powstało też wiele jego odmian, z menu zaczęło znikać nie tylko mięso czy wędliny, ale i większość innych produktów pochodzenia zwierzęcego i obecnie możemy zetknąć się z najróżniejszymi podejściami do tego stylu życia.

Najczęściej spotykane odmiany wegetarianizmu to:

  • frutarianizm, polegający na spożywaniu wyłącznie owoców i warzyw, które same spadną z drzewa, aby nie narazić rośliny na jej uśmiercenie, uznają oni tylko i wyłącznie pokarm zdobyty naturalnie, do ich grona zaliczamy np. ogórki, kabaczki, pomidory, bakłażany, jabłka, banany, pomarańcze;
  • witarianizm, polega głównie na spożywaniu produktów świeżych, osoby przebywające na tego typu diecie rezygnują całkowicie z produktów gotowanych. Dopuszczona maksymalna temperatura obróbki termicznej do 40 stopni. Witarianie nie piją również kawy i herbaty;
  • laktowegetarianizm, w tym przypadku wolno jeść produkty mleczne, czyli nabiał oraz roślinne przy jednoczesnym zakazie spożywania jajek;
  • laktoowowegetarianizm (owolaktarianizm), jest to jedna z najbardziej popularnych typów wegetarianizmu, polega na rezygnacji z potraw mięsnych, ale są dopuszczone wybrane pochodzenia zwierzęcego np. nabiał czy miód;
  • owowegetarianizm, dozwolone jest tylko i wyłącznie spożycie jajek z grupy produktów pochodzenia zwierzęcego,
  • peskowegetarianizm, gdzie w diecie są dozwolone ryby i przetwory z nich robione;
  • semiwegetarianizm, w którym je się ryby, nabiał i drób, lecz nie mięso ssaków;
  • weganizm, gdzie je się wyłącznie warzywa i owoce, z całkowitym pominięciem wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli mleka, serów, jaj i miodu;
  • liquidarianizm, ten model żywienia polega na spożywaniu pokarmu witariariańskiego, ale pod postacią soku, osoby, które przebywają na tej diecie uważają, że nie obciążają układu pokarmowego, a jednocześnie dostarczają wszystkich niezbędnych składników do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu;
  • sprautarianizm, dieta polega głównie na spożywaniu kiełków np. skiełkowane nasiona roślin typu zboża, warzywa, owoce itp.;

Spośród tych wielu odmian tego sposobu odżywiania, największą popularność zyskał wegetarianizm w jego pierwotnej formie oraz weganizm. Oba dotarły już do naszego kraju, a w 1847 roku na spotkaniu Stowarzyszenia Wegetarian w Anglii ustalono, że osoba, która nazywa się wegetarianinem powinna odmawiać spożywania wszelkiego rodzaju mięsa. Taki model żywienia znajduje swoich zwolenników, którzy co najmniej od kilkunastu lat toczą spór, która dieta jest zdrowsza i niesie ze sobą większe korzyści dla ogólnego stanu zdrowia. Aby chociaż częściowo rozstrzygnąć ten konflikt postaramy się przybliżyć obie diety, a indywidualną sprawą każdego człowieka jest to, na jaką z nich będzie gotowy się zdecydować.

Dieta wegetariańska – czy mięso naprawdę nam szkodzi

kobieta i mężczyzna w kuchni

Patrząc na sposób odżywiania większej części naszego społeczeństwa, powoli przestajemy się dziwić, że nadwaga i otyłość stały się obecnie problemem społecznym, a na leczenie ich negatywnych skutków są wydawane rocznie gigantyczne pieniądze. Powiedzmy sobie szczerze, że tyjemy na potęgę i właśnie poprzez właściwą dietę możemy nie tylko schudnąć, ale i przy okazji pozbyć się większości nękających nas chorób. Właśnie dlatego wielu specjalistów, zarówno lekarzy, jak i profesjonalnych dietetyków coraz częściej poleca właśnie wegetarianizm, usunięcie z menu wszystkich szkodliwych składników pochodzenia zwierzęcego. Musimy jednak przyznać, że zdania w tej kwestii są podzielone i spotkamy tyle samo zwolenników jedzenia np. czerwonego mięsa, jak i jego zagorzałych przeciwników.

Fakty są tu jednak oczywiste, z jednej strony nasz ulubiony kotlet jest na pewno istotnym źródłem żelaza i białka, jednakże z drugiej zawiera całą masę nie do końca zdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarczane organizmowi w nadmiarze mogą szybko stać się przyczyną zwiększenia poziomu „złego” cholesterolu we krwi, co jest prostą drogą do poważnych i zagrażających nawet życiu chorób serca oraz układu krążenia. Dużą ilość tego typu kwasów znajdziemy także w spożywanych tłuszczach, olejach, smalcu czy maśle. Mimo że krytyka czerwonego mięsa nadal budzi wiele kontrowersji, lepiej je jednak zastąpić zdrowszym białym mięsem pochodzącym np. z drobiu, albo całkiem przejść na wegetarianizm i usunąć oba rodzaje ze swojej codziennej diety.

Wegetarianizm – najważniejsze zalety dla zdrowia

Korzyści z przejścia na wegetarianizm wydają się oczywiste, dlatego warto posłuchać zdania specjalistów i pozbyć się raz na zawsze nie tylko nadwagi, ale i wielu problemów zdrowotnych. Już krótka rozmowa odbyta z dietetykiem pokaże nam, że usunięcie mięsa z diety może korzystnie wpłynąć na zmniejszenie ryzyka wystąpienia licznych chorób. Wpływ na to ma właśnie dostarczenie organizmowi tego, co jest mu niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, witamin: A, B, niezbędnej witaminy C, praktycznie wszystkich minerałów, błonnika pokarmowego, zdrowych kwasów tłuszczowych Omega – 3, fitoestrogenów czy flawonoidów. Poniżej przedstawię Wam jakie produkty dostarczą nam najwięcej wcześniej wymienionych witamin:

a) witamina A – słodkie ziemniaki, jarmuż, szpinak, dynia, marchewka, grejpfrut, botwina oraz maśle, mleku oraz innych produktach mleczarskich;

b) witamina B – orzechy i pestki, fasola, jajka i nabiał, mleko sojowe, ryby oraz szpinak;

c) witamina C – pomarańcze, kiwi, cytryna, guawa, kalafior, brukselka oraz papryka;

d) błonnik pokarmowy – głównie są to produkty zbożowe, czyli płatki, otręby pieczywo razowe oraz pełnoziarniste, rośliny strączkowe, owoce (zwłaszcza suszone), warzywa brokuły lub ziemniaki, a także orzechy;

e) kwasy tłuszczowe Omega – 3 – ich dobrym źródłem są oleje roślinne, głownie: olej lniany, rzepakowy i sojowy, orzechy włoskie oraz nasiona typu siemię lniane i nasiona chia;

f) fitoestrogeny – występują w soi oraz roślinach strączkowych typu. Należy również pamiętać o nasionach słonecznika, lnu oraz sezamu, tofu, jogurcie i mleku sojowym, oliwie z oliwek, hummusie i pełnoziarnistym pieczywie;

g) flawonoidy – tu możemy zaliczyć owoce cytrusowe, zielone rośliny liściaste i rośliny strączkowe. Ponadto znajdują się one w kawie, kakao oraz czerwonym winie;

Dolegliwości, którym zapobiega właściwie skomponowana dieta wegetariańska:

  • wspomniane choroby serca oraz układu krążenia, przede wszystkim miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, zmniejsza się także ryzyko zawału serca i udaru mózgu;
  • nowotwory, najgroźniejsze choroby o wysokim współczynniku śmiertelności, między innymi rak prostaty, jelit, żołądka, pęcherza moczowego, trzustki, a nawet piersi;
  • kamica nerek lub woreczka żółciowego;
  • zapalenie wyrostka robaczkowego;
  • reumatoidalne zapalenie i inne choroby stawów powodowane przez nadwagę;
  • osoby, które cierpią na otyłość bardzo często mają problemy z prawidłowym funkcjonowaniem tarczycy, ponieważ mają podwyższony poziom hormonu stymulującego tyreotropinę, natomiast wegetarianie często cechują się obniżonym BMI, dodatkowo badania naukowe dowodzą, że u tych osób występują obniżone markery stanu zapalnego;
  • cukrzyca stopnia II, także będąca przyczyną współistniejących z nią innych schorzeń np. wyjątkowo groźnego zespołu stopy cukrzycowej;
  • zaparć i hemoroidów;
  • próchnicy zębów.

Dieta wegetariańska korzystnie wpływa także na stan naszej skóry, przede wszystkim w pewnym stopniu opóźniając procesy jej naturalnego starzenia dzięki eliminacji składników mogących wpływać na nadmierną aktywność wolnych rodników.

Wegetarianizm – wady, z którymi należy się liczyć

Wszystko to oczywiście wygląda pięknie i eliminując z codziennego menu mięso, z pewnością odniesiemy korzyści zdrowotne, jednak ta dieta ma także pewne wady, które warto poznać, zanim się na nią zdecydujemy. Nasz organizm to skomplikowany mechanizm, złożony z wielu ściśle ze sobą współpracujących układów i zaburzenie funkcjonowania chociaż jednego z nich, może mieć niekorzystny wpływ na pozostałe. Nie da się ukryć, że mięso w jego czerwonej postaci, wołowiny, a nawet wieprzowiny, to ważne źródło białka, żelaza, cynku oraz witaminy B12 i witaminy D, które czasami trudno jest dostarczyć w inny sposób. Wielu lekarzy wręcz bije na alarm, uważając dietę wegetariańską za poważne zagrożenie dla naszego zdrowia, chociaż naszym zdaniem wydaje się to nieco przesadzone. Ważne, aby zachować właściwe proporcje pomiędzy wszystkimi składnikami diety, co początkowo może okazać się trudne do zrobienia. Jeśli o to nie zadbamy, to musimy rzeczywiście liczyć się z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi, możliwością wystąpienia takich chorób jak:

  • niedokrwistość megaloblastyczna, czyli anemia, wynikająca właśnie z powstałych w organizmie niedoborów witaminy B12;
  • krzywica, choroba prowadząca do deformacji kostnych wynikających ze zmniejszenia ich mineralizacji, co jest efektem niedoborów właśnie witaminy D;
  • zespół niedożywienia białkowego, jak sama nazwa wskazuje powstały przy brakach odpowiedniej ilości białka w organizmie;
  • zaburzenia miesiączkowania;
  • zaburzenia ze strony układu pokarmowego, mające najczęściej postać uciążliwych biegunek.

Rośliny tak jak inne organizmu szukają złotego środka ochrony przed drapieżnikami, dlatego wydzielają naturalne substancje antyodżywcze, ktore negatywnie wpływają na wchłanianie witamin, minerałów czy białek. Możemy tu zaliczyć: fityniany, lektyny, taniny oraz szczawian wapnia. Jeśli chcemy jak najdłużej zachować dobry stan zdrowia to powinniśmy ograniczyć poziom tych związków. Bardzo pomocne jest moczenie całą noc suchych nasion strączkowych, zboża czy orzechów. Gotowanie ich również korzystnie wpływa na obniżenie poziomu fitynianów. Dlatego ważne jest płukanie ich kilka razy oraz gotowanie bez przykrycia. Innym sposobem jest fermentacja strączków czyli fermentowana soja w postaci sosu sojowego, natto, tepeh czy miso. Z kolei kiełkowanie nasion pozwala na usunięcie aż do 80% fitinianów w roślinie. Kiełkowanie prawidłowo wpływa na zawartość białka przyswajanego, węglowodanów oraz witamin. Istotnym faktem jest również zmniejszenie się indeksu glikemicznego.

Wszystkich tych problemów można oczywiście uniknąć, odpowiednio komponując codzienne menu i dbając o to, aby znalazły się w nim duże ilości witamin pochodzących z owoców, warzyw i produktów zbożowych, wapnia z nabiału i przetworów mlecznych, oraz minerałów, na czele z żelazem, które znajdziemy np. w szpinaku. Warto również regularnie wykonywać badanie krwi, aby kontrolować zawartość witamin i składników odżywczych. Dzięki temu lepiej zapanujemy nad naszą dietą, a ewentualne niedobory możemy uzupełnić dobrej jakości suplementacją.

Weganizm – dieta eliminująca nie tylko mięso, ale i nabiał

warzywa w bryfannie

Miłośnicy i zwolennicy diety wegańskiej, będącej jak już wiemy, bardziej restrykcyjną odmianą wegetarianizmu, zdecydowali się pójść jeszcze dalej i oprócz eliminacji z menu mięsa oraz jego przetworów usunęli z niej także mleko, nabiał i jaja. Natomiast na chwilę obecną rynek jest bogaty w produkty gotowe oraz półprodukty, które mogą być idealnym zamiennikiem wyżej wymienionych grup produktów. Wygląda to następująco:

  • zamiast parówek i kiełbasy – wędliny sojowe,
  • zamiast pasztetów i past jajecznych – pasztety sojowe i pasty warzywne,
  • zamiast sera żółtego – wegański ser żółty w plastrach lub kostce,
  • zamiast mleka krowiego – mleka roślinne np. sojowe, migdałowe, kokosowe czy owsiane, warto, aby były wzbogacone dodatkowo w wapń celem zminimalizowania jego niedoborów w organiźmie,
  • zamiast nabiału – jogurty i deserki sojowe, roślinne serki do smarowania, śmietana sojowa,
  • zamiast majonezu – majonez sojowy,
  • zamiast lodów na mleku krowim – lody wegańskie,

Jest również wiele gotowych półproduktów, które idealnie mogą zastąpić nam mięso w daniach np. tofu, granulat sojowy, kostka sojowa, tempeh czy seitan. Natomiast jeśli chcemy cos upiec i potrzebujemy zamiennika jajek to idealnie sprawdzi się w tym przypadku banan, siemię lniane czy mus jabłkowy.

Jest to dosyć radykalne rozwiązanie, zyskujące jednak coraz większą popularność, propagowane również przez postacie z pierwszych stron gazet i portali plotkarskich, znanych aktorów czy celebrytów. Może niekiedy nie jest to najlepszy wzorzec do naśladowania, nie da się jednak zaprzeczyć, że weganizm niesie ze sobą nie tylko szybką utratę wagi, ale i inne korzyści, jakie odczuje nasze przeciążone zdrowie. Oczywiście jest to możliwe tylko i wyłącznie w sytuacji, jeśli prawidłowo dobierzemy produkty wchodzące w skład właściwie zbilansowanych posiłków. Dlatego warto tu posłużyć się profilem aminiowasowym. Polega to na odpowiednim łączeniu zbóż i strączków. Badania naukowe wykazały, że rośliny zawierają wszelkie niezbędne aminokwasy do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Faktem jest, że niektóre produkty pochodzenia roślinnego zawierają więcej lizyny, a mniej metioniny lub odwrotnie. Dlatego ważne jest zróżnicowanie produktów pochodzenia białkowego. Pozwala nam to np. na jedno dnia zjedzenie fasoli a drugiego kaszy gryczanej.

Kolejnym bardzo ważnym aspektem diety wegetariańskiej jest ograniczenie spożycia mięsa i jego przetworów oraz wszystkich innych produktów pochodzenia zwierzęcego i to, w jaki sposób możemy je zastąpić, aby dostarczyć organizmowi niezbędne składniki odżywcze. Konieczne staje się znalezienie skutecznych zamienników mięsa, o takim samym lub chociaż zbliżonym składzie. Idealnymi produktami, które zastępują mięso to: soczewica, tofu, fasola, bakłażan, kalafior czy ziemniaki. W przeciwnym wypadku możemy narazić się na choroby spowodowane np. niedoborem witamin czy innych składników im zapobiegających.

Weganizm – jak komponować posiłki, aby uniknąć problemów zdrowotnych

Prawidłowe skomponowanie wegańskiego posiłku może początkowo sprawiać sporo trudności, ale na szczęście stosowne informacje znajdziemy na wielu stronach internetowych poświęconych zdrowemu odżywianiu. Publikują one między innymi całotygodniowe menu, a jeśli nadal będziemy mieli jakiekolwiek wątpliwości, to taki plan żywieniowy zawsze można skonsultować z dietetykiem. Co ciekawe, informacje na ten temat uzyskamy już także od lekarzy specjalistów, spośród których wielu stało się miłośnikami wegańskiego stylu życia.

Produkty wchodzące w skład właściwie skomponowanej diety wegańskiej:

  • produkty zbożowe, wytwarzane z użyciem takich zbóż jak żyto, owies, rzadziej pszenica, pełnoziarniste makarony, kasze, płatki owsiane, ciemne pełnoziarniste pieczywo;
  • warzywa oraz owoce i to praktycznie w każdej postaci;
  • rośliny strączkowe, soczewica, soja, fasola, groch, ciecierzyca czy bób;
  • orzechy;
  • produkty sojowe, takie jak mleko, którym można z powodzeniem zastąpić to krowie oraz tofu, niezwykle popularny ser sojowy, jedzony zarówno na zimno, jak i na gorąco;
  • wszelkie nasiona, słonecznik, siemię lniane, pestki dyni, siemię konopne;
  • tłuszcze wyłącznie pochodzenia roślinnego np. zalecany przez dietetyków olej kokosowy nierafinowany, z którego ilością oczywiście nie należy przesadzać, wręcz idealny do dietetycznych sałatek;
  • grzyby, które w tym roku wyjątkowo obrodziły w naszych lasach.

Weganizm – zalety i wady tego typu diety

papryka, cebula i por

Ten rodzaj diety, podobnie jak wegetarianizm wymaga przemyślanego podejścia, mając jednocześnie swoje niepodważalne zalety, podkreślane też przez wspomnianych specjalistów. Przeprowadzane ostatnimi czasy badania wykazały, że wbrew temu, co twierdzą sceptycy, oba sposoby odżywiania wydają się mieć więcej plusów, spośród których warto wyróżnić profilaktykę i pomoc w leczeniu wielu niebezpiecznych chorób. W przypadku weganizmu listę wymienionych powyżej schorzeń, na które może pomóc dieta wegetariańska, warto uzupełnić także o:

  • zminimalizowanie ryzyka wystąpienia nadwagi, dobrze skomponowana i zbilansowana dieta wegańska pozwala utrzymać wagę na właściwym poziomie, określonym współczynnikiem BMI;
  • utrzymanie na prawidłowym, niezagrażającym zdrowiu poziomie także cholesterolu LDL, co stanowi ważny element zapobiegania opisywanym chorobom serca;
  • znacznie zwiększona naturalna odporność organizmu, wynikająca z dostarczenia mu umożliwiających to składników odżywczych z jednoczesnym wzrostem odporności na alergie;
  • lepsze funkcjonowanie układu pokarmowego, szybsze i niczym niezakłócone spalanie tłuszczów oraz trawienie połączone z usuwanie z organizmu zalegających w nim toksyn oraz innych negatywnie działających produktów przemiany materii;
  • udział w profilaktyce oraz leczeniu chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona lub Alzheimera, co wykazują prowadzone w tym zakresie badania;
  • leczenie i zmniejszenie intensywności występowania objawów astmy oskrzelowej;
  • długotrwałe zachowanie mocnych kości oraz zdrowych stawów, zapobieganie rozwojowi osteoporozy dzięki dostarczeniu odpowiednich dawek witaminy K, magnezu oraz potasu;
  • profilaktykę próchnicy, powodowanej właśnie niewłaściwie dobraną dietą, w której zazwyczaj dominują produkty zawierające wręcz astronomiczne ilości cukru, największego wroga szkliwa zębów.

Niestety, również w tej diecie, tak jak i w wielu innych można znaleźć pewne minusy. Dlatego wybierając ten sposób żywienia, musimy liczyć się również z pewnymi negatywnymi konsekwencjami, wynikającymi jednak z naszych popełnianych błędów, z których najistotniejsze to:

  • ponownie niedobory składników odżywczych, witaminy B12, D czy kwasów tłuszczowych Omega – 3, bez których nie może prawidłowo funkcjonować wiele ważnych układów naszego organizmu, przede wszystkim mózg i układ nerwowy;
  • brak wapnia, wynikający często z niedoboru w pożywieniu zawierających je produktów;
  • niedobory żelaza oraz cynku;
  • brak właściwych ilości białka, którego jednak dużo zawiera mięso, a w diecie wegańskiej jego niedobory powoduje również wyeliminowanie z niej mleka i nabiału.

Pozostawanie na diecie wegańskiej albo wegetariańskiej powinny także rozważyć kobiety w ciąży czy okresie karmienia piersią, chociaż najnowsze badania wskazują, że raczej nie stanowi zagrożenia dla zdrowia zarówno dla matki, jak i dziecka.

Przykładowy jadłospis 1800 kcal

Śniadanie: owsianka

  • płatki owsiane 50g
  • borówki 100g
  • napój sojowy wzbogacony o wapń 240ml
  • orzechy włoskie 15g
  • banan 170g

II śniadanie: sałatka

  • pomidorki koktajlowe 80g
  • cebula 30g
  • tofu marynowane 60g
  • ogórek 60g
  • oliwki ciemne 20g
  • papryka żółta 100g
  • papryka czerwona 100g
  • sałata rzymska 50g

Obiad: szybkie warzywne curry

  • czosnek mały ząbek 2g
  • cebula 40g
  • imbir korzeń 3g
  • brokuły 50g
  • marchew 20g
  • pomidor 50g
  • groszek zielony 50g
  • bulion warzywny 150g
  • kokosowe mleczko z puszki 50g
  • komosa 65g
  • przyprawa curry, pieprz cayenne, kolendra mielona, bazylia

Podwieczorek: owoce + orzechy

  • migdały 30g
  • brzoskwinie 180g

Kolacja: papryki faszerowane kaszą jaglaną i warzywami

  • papryka czerwona 400g
  • kasza jaglana 30g
  • czosnek 1g
  • cukinia 100g
  • cebula 80g
  • soczewica sucha 40g
  • pomidory w puszce 200g
  • przyprawy: papryka słodka, czubryca czerwona, kurkuma, cząber, sól, pieprz
Zobacz także:
Keto Actives – dzięki zjawisku ketozy zgubisz wszystkie zbędne kilogramy
Fast Burn Extreme – sprawdzamy skuteczność tego reduktora tkanki tłuszczowej! Czy warto go kupić?
BurnBooster – odchudzanie i spalanie tłuszczu na najwyższym poziomie
Keto Light Plus – szybkie i skuteczne wprowadzenie w stan ketozy ułatwiającej utratę wagi
Detoxyn – skutecznie wspomaga naturalną detoksykację organizmu.
Piotr Kozłowski

Moją pasją jest wszystko, co wiąże się ze zdrowym trybem życia. Dietetyką i tematami pokrewnymi zajmuję się od blisko 10 lat i przez ten czas ukończyłem wiele profesjonalnych kursów w tej dziedzinie. Dało mi to dużą wiedzę, solidne podstawy do sformułowania zasad zdrowego odżywiania, które najpierw wypróbowałem na sobie. Kiedyś sam borykałem się z nadwagą, a gdy różne przypadkowe diety nie dawały żadnego efektu, postanowiłem podejść do tego tematu fachowo i wreszcie udało mi się schudnąć.

Comments (4)

  1. Kiedyś miałam mieszane uczucie co do takich diet, ale tylko do momentu kiedy zobaczyłam w jakich warunkach są hodowane zwierzęta i jak się je zabija. Od tego czasu nie jem mięsa i dobrze na tym wychodzę, chociaż początkowo rodzina usiłowała wybić mi to z głowy 😉 . Rodzice zmuszali mnie do jedzenia kotletów itp. ale jak moja siostra też przeszła na wege to odpuścili.

  2. Dla mnie to wymysły tych którzy mają za dużo wolnego czasu. Ludzie kto ma pieniądze na te soje czy inne rzeczy, obiad mięsny wychodzi najtaniej i dostarcza wszystko co potrzeba aby być zdrowym i silnym. Warzywa też są spoko, ale nie ma co przesadzać, mięsko lepsze.

  3. Jestem z zawodu dietetykiem i w pełni potwierdzam prozdrowotne działanie obu diet, moim zdaniem same korzyści i przy odpowiednim podejściu żadnych wad. Ważne aby właściwie dobierać komponenty wszystkich posiłków i kupować wyłącznie ekologiczne produkty, jak najwyższej jakości. A wszystko co zawiera mięso da się spokojnie zastąpić roślinnymi odpowiednikami.

  4. Na wegankę albo wegetariankę za bardzo się nie nadaję, ale rozumiem osoby które wybrały taki styl życia i nie ma w tym nic negatywnego. Kiedyś próbowałam ograniczyć mięso, nie udało się bo po prostu za bardzo je lubię :-), chociaż muszę się przyznać, że już od kilku lat nie jem czerwonego tylko drób i czuję się o wiele lepiej. Bez warzyw i owocków nie potrafię żyć, więc je dostarczam we właściwych ilościach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.