Czarnuszka to niewielkie ziarno, które stało się bardzo popularne w branży super foods. Mówi się o tym, że ma wielką moc uzdrawiania i może pomóc nam ustrzec się przed wieloma chorobami i schorzeniami. Stanowi powszechnie stosowaną przyprawę, wykorzystywaną zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich deserach. Olej z czarnuszki uważany jest jako remedium na wiele dolegliwości. Jakie są właściwości czarnuszki i co jeszcze warto o niej wiedzieć?

Czarnuszka – charakterystyka

czarnuszka

Czarnuszka po łacinie zwana jest Nigella Sativa. To roślina siewna z rodziny jaskrowatych. Charakteryzuje się ładnymi, błękitnymi kwiatami, które niejednokrotnie rosną w przydomowych ogrodach. Oprócz względów prezentacyjnych roślina ma również wiele właściwości zdrowotnych, a w szczególności – jej nasiona. Znajdziemy je w mieszku owocu. Ze względu na barwę i smak nazywane są także czarnym kminkiem.

Co znajduje się w czarnuszce? Składniki

Już jedno ziarenko czarnuszki stanowi źródło wielu zdrowotnych substancji. Są to:

  • tymochinon – wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwnowotworowe. Działa ochronnie na komórki wątroby i nerek;
  • zdrowe kwasy tłuszczowe – między innymi: linolowy, oleinowy, alfa-linolenowy, palmitynowy, mirystynowy, rzadko występujący eikozadienowy;
  • witaminy: E, beta-karoten, witaminy z grupy B;
  • biotyna– wykorzystywana w pielęgnacji skóry głowy oraz włosów, wykazuje korzystne działanie dla funkcjonowania układu nerwowego;
  • flawonoidy, sterole i alkaloidy;
  • mikroelementy i przeciwutleniacze.

Nie na darmo czarnuszka zwana jest skarbem natury, w jej cudowne właściwości wierzyli już starożytni faraonowie. Wciąż przeprowadzane są badania nad tą rośliną, aczkolwiek większość z nich potwierdza jej dobroczynne działanie dla zdrowia.

Czarnuszka – na co pomaga?

Czarnuszka wykorzystywana jest w leczeniu i profilaktyce wielu schorzeń. Warto o niej pomyśleć w przypadku:

  • alergii – czarnuszka wykazuje działanie antyhistaminowe;
  • anemii – wpływa na zwiększenie poziomu hemoglobiny i erytrocytów;
  • nowotworów – czarnuszka zwalcza szkodliwe działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za powstawanie komórek nowotworowych;
  • nadciśnienia – obniża ciśnienie krwi i zapobiega powstawaniu zakrzepów;
  • kamieni nerkowych – redukuje poziom szczawianów w moczu;
  • wrzodów żołądka – łagodzi dolegliwości i wspomaga walkę z helicobacter pylori;
  • cukrzycy – reguluje poziom glukozy we krwi i wspomaga pracę trzustki;
  • astmy – szczególnie u dzieci; poprawia wydolność płuc;
  • zakażeń grzybami i pasożytami – czarnuszka bywa skuteczna w walce z tasiemczycą, przywrą, owsikami;
  • problemów ze skórą i włosami: pomaga w leczeniu trądziku, atopowego zapalenia skóry, łuszczycy, łupieżu;
  • osteoporozy – wspiera procesy, które zwiększają gęstość gości;
  • depresji – podnosi odporność na stres, działa uspokajająco.

Olej z czarnuszki – właściwości i zastosowanie

ziarenka czarnuszki

Ziarna czarnuszki mają szerokie zastosowanie w kuchni, jednak sporą popularnością cieszy się również olejek z czarnuszki. Można go wykorzystywać zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie.

Olejek z czarnuszki przejmuje większość właściwości zdrowotnych ziaren, wykorzystywany jest w leczeniu i zapobieganiu takich schorzeń, jak:

  • astma – badania dowodzą, że olejek z czarnuszki działa korzystnie na układ oddechowy i może być pomocny w łagodzeniu ataków astmy, odpowiednia dawka powinna być jednak ustalona przez lekarza;
  • spadek odporności – systematyczne spożywanie oleju z czarnuszki wspomaga funkcjonowanie układu immunologicznego i zwiększa liczbę komórek odpornościowych. W efekcie zmniejsza się wrażliwość organizmu na infekcje;
  • wzdęcia – olejek z czarnuszki łagodzi wzdęcia oraz inne dolegliwości układu pokarmowego;
  • pomaga utrzymać prawidłowe tętno i ciśnienie krwi.

Podobnie jak ziarna, olejek z czarnuszki wykorzystywany jest w leczeniu alergii, cukrzycy czy zwalczaniu pasożytów.

Zobacz też: Witamina C na poprawę odporności – jak działa?

Olej z czarnuszki na skórę – właściwości kosmetyczne


Stosowanie czarnuszki do pielęgnacji skóry może okazać się bardzo korzystne. Olejek z czarnuszki często wykorzystywany jest jako składnik kremów odmładzających, gdyż posiada właściwości przeciwstarzeniowe. Producenci kosmetyków lubią łączyć go z koenzymem Q10 oraz kolagenem dla wzmocnienia efektów.

Sprawdź, jak działa FizzyCollagen – innowacyjny sposób na młodość!

Popularne jest również zastosowanie olejku z czarnuszki na włosy. Produkt stymuluje wzrost kosmyków i ogranicza ich wypadanie.

Olej z czarnuszki – kiedy stosować?

Oprócz celów profilaktycznych, olej z czarnuszki warto stosować:

  • w przypadku stanów zapalnych skóry;
  • w celu nawilżenia skóry;
  • dla odnowy naskórka;
  • aby zmiękczyć skórę;
  • w celu zmniejszenia widoczności lub likwidacji blizn;
  • dla odmłodzenia skóry;
  • w przypadku oparzeń słonecznych;
  • dla wzmocnienia i zmniejszenia ilości wypadanych włosów.

Olej z czarnuszki – przeciwwskazania

Ostrożność w zażywaniu oleju z czarnuszki powinny zachować kobiety w ciąży. Nie powinno się go podawać dzieciom poniżej 3 roku życia. Spożywany w nadmiernych ilościach może doprowadzić do niedociśnienia oraz powodować takie dolegliwości, jak: bóle brzucha, zawroty głowy, swędzenie skóry.

Czarnuszka – opinie

Ze względu na szerokie zastosowanie w lecznictwie, czarnuszka w każdej postaci cieszy się raczej dobrymi opiniami. Nie można jej traktować jako leku, ale jako suplement diety, wspomagający kondycję całego ciała, sprawdza się znakomicie. Znajdziemy ją w sklepach medycznych, sklepach ze zdrową żywnością, a nawet w zwykłych marketach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.