owoc ananasa

Większość kuracji odchudzających wiąże się z dużymi wyrzeczeniami, przede wszystkim rezygnacją z jedzenia wielu ulubionych wcześniej produktów lub potraw. Nikt jednak nie powiedział, że droga do wymarzonej szczupłej sylwetki będzie szybka i prosta, chociaż można ją sobie nieco osłodzić. Jedną z podstaw pozwalających zredukować wagę do poziomu zgodnego z wyliczonym BMI, czyli indeksem masy ciała, jest właściwa dieta, pełna tego, co zdrowe, głównie warzyw i owoców. Tym, który bezwzględnie powinien się w niej znaleźć, jest ananas, w którego składzie znajduje się między innymi bromelaina, cenny enzym wspomagający odchudzanie i poprawiający ogólny stan zdrowia.

Ananasy – skąd pochodzą i jak wyglądają te egzotyczne owoce

ananasy

Kto z nas nie widział i nie jadł ananasa, smacznego, egzotycznego owocu znanego na naszym kontynencie już od XVI wieku, który trafił do Europy z plantacji w Ameryce Południowej. Uprawiany jest w wielu regionach świata, między innymi w Brazylii, Meksyku, a nawet na Dalekim Wschodzie, na Filipinach oraz na wyspach Pacyfiku. My możemy kupić go w dwóch postaciach, świeży owoc oraz konserwowy, w puszce, ale dietetycy polecają zwłaszcza ten pierwszy. Ananasy w puszce, ze względu na zawartość olbrzymich ilości cukru w zalewie, są zbyt tuczące.

Pierwsze, co rzuca się w oczy w przypadku ananasa jadalnego, to jego charakterystyczny wygląd, owalny owoc, mający brązowo-żółtą grubą i kolczastą skórkę, zakończony koroną zielonych liści. Skórkę trudno jest obrać, lecz kiedy to zrobimy, to naszym oczom ukazuje się najcenniejszy skarb ananasa, smaczny, żółty, soczysty i słodki miąższ, który można jeść na surowo lub dodawać do wielu innych potraw. Zawiera również całe mnóstwo wartościowych składników odżywczych, nie tylko bromelainę, ale i liczne witaminy oraz minerały, a ich spożycie korzystnie wpływa na cały organizm.

Bromelaina – właściwości zdrowotne enzymu uzyskiwanego z owocu i liści ananasa

Zanim przejdziemy do opisu właściwości prozdrowotnych, jakimi cechuje się bromelaina, powinniśmy wiedzieć, czym właściwie jest. Z punktu widzenia stricte chemicznego i biologicznego jest to enzym, którego główną funkcją w organizmie jest trawienie białek, chociaż jej działanie jest o wiele szersze.

Odkryto ją i opisano po raz pierwszy już w 1891 roku, a przeprowadzone potem setki badan w pełni potwierdziły jej najważniejsze właściwości, takie jak:

  • usuwanie problemów trawiennych, zwiększanie wchłaniania aminokwasów w wolnych od złogów jelitach;
  • działanie przeciwzapalne, zapobiegające powstaniu stanów zapalnych, przeciwdziałające różnym chorobom lub infekcjom, w tym i wyjątkowo bolesnemu reumatoidalnemu zapaleniu stawów, artretyzmowi lub chorobie zwyrodnieniowej stawów, pomagające też łagodzić bóle pleców powodowane zwyrodnieniami kręgosłupa;
  • antynowotworowe, chroniące między innymi przed rakiem żołądka i innych części układu pokarmowego;
  • przyspieszające gojenie się ran i innych urazów, zmniejszające towarzyszące im często obrzęki;
  • złuszczające zrogowaciały i uszkodzony naskórek, co wykorzystuje się między innymi przy leczeniu oparzeń oraz w kosmetyce;
  • wspomagające leczenie infekcji górnych dróg oddechowych, takich jak zapalenie zatok, czemu sprzyjają właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne;
  • minimalizujące ryzyko miażdżycy, chroniące przed osadzaniem się w tętnicach płytki miażdżycowej powodującej ich zwężenie, a jeśli zastosujemy jednocześnie właściwe dawki potasu i magnezu, to zmniejszymy ryzyko szczególnie niebezpiecznego zawału mięśnia sercowego oraz wystąpienia nadciśnienia tętniczego;
  • chroniące przed zakrzepicą, chorobą, która może doprowadzić nawet do śmierci;
  • wzmacniające układ odpornościowy, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko wystąpienia chorób autoimmunologicznych;
  • zwiększające efektywność aktualnie prowadzonej kuracji antybiotykowej;
  • zmniejszające ryzyko chorób dziąseł.

Bromelaina – właściwości wspomagające proces odchudzania

Jak już wspomniałem na początku tego wpisu, ananas, ze względu na właściwości bromelainy, powinien stać się ważnym składnikiem diety odchudzającej, połączonej oczywiście z codzienną aktywnością fizyczną. Enzym jednak skutecznie wspomoże proces redukcji masy ciała, a jego działanie w tej kwestii polega na:

  • usprawnieniu procesów przemiany materii, odczuwalnym przyspieszeniu metabolizmu;
  • efektywniejszym spalaniu komórek tłuszczowych i zapobieganiu ich ponownemu odkładaniu, pozbędziemy się więc wszystkich szpecących nas fałdek, na biodrach, udach, czy brzuchu;
  • przyspieszeniu trawienia wspomnianych białek oraz cukrów;
  • regulacji poziomu wydzielanych enzymów trawiennych, przede wszystkim soków żołądkowych;
  • oczyszczaniu organizmu i usuwaniu z niego nadmiaru gromadzącej się wody.

Bromelaina – zalecane dawkowanie, przeciwwskazania i możliwe skutki uboczne

owoce i sok z ananasa

Aby stosowanie enzymu z owocu i liści ananasa przyniosło pozytywne efekty, należy ściśle przestrzegać zaleceń specjalistów dotyczących jego dawkowania. Zalecana dobowa dawka bromelainy to maksymalnie 500 mg, najlepiej dzielonych na 3 porcje, której nie wolno przekraczać, a samą kurację z jej udziałem prowadzić tylko przez miesiąc. Nie jest również zalecana dla kobiet w ciąży i okresie karmienia piersią oraz dla osób regularnie zażywających leki rozrzedzające krew lub chorujących na niektóre choroby płuc np. mukowiscydozę.

Mimo że nie powoduje poważnych skutków ubocznych, to trzeba liczyć się z reakcjami alergicznymi, czy przyspieszeniem akcji serca, dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, wymiotami lub biegunkami, lecz dotyczy to wyłącznie bromelainy jako składnika suplementów diety. Co ciekawe, nie zaobserwowano takich niepożądanych działań u osób, które po prostu jadły ananasy, świeże lub z puszki.

Ananas – dlaczego warto wprowadzić go do swojej codziennej diety

Bromelaina często jest używana jako składnik wielu tabletek i innych suplementów diety nie tylko wspomagających odchudzanie, ale i mających korzystnie wpływać na poprawę naszego ogólnego stanu zdrowia. Żadne jednak tabletki nie są w stanie zastąpić smaku świeżego, słodkiego i soczystego ananasa, a niektóre powody, dla których warto go wprowadzić do swojej diety, to:

Bogactwo innych cennych składników odżywczych

Będących przecież podstawą naszego zdrowia, a bez codziennej dawki witamin czy minerałów możemy zapomnieć również o tym, że uda nam się schudnąć. W ananasie znajdziemy takie wartościowe i potrzebne składniki odżywcze jak:

  • witamina A, nazywana także retinolem, biorąca udział w procesach tworzenia komórek naszego organizmu, warunkująca prawidłowe widzenie, działająca przeciwnowotworowo i antywirusowo, wzmacniająca odporność;
  • witaminy z grupy B, o wyjątkowo szerokim działaniu prozdrowotnym, w tym i witaminę B9, czyli kwas foliowy;
  • witamina C, kwas askorbinowy, jeden z najsilniejszych naturalnych antyoksydantów skutecznie usuwający wolne rodniki, regulująca funkcjonowanie układu krążenia, mająca działanie antynowotworowe, biorąca udział w syntezie kolagenu, przyspieszająca gojenie się ran, ułatwiająca przyswajanie żelaza, przeciwdziałająca zwapnieniu kości;
  • witamina K, dbająca o zdrowe i mocne kości, mająca właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, wykazująca działanie przeciwkrwotoczne;
  • minerały: miedź, cynk, żelazo, potas i fosfor.

Pomoc w odchudzaniu dzięki zawartości błonnika pokarmowego

ananas ze słomką

Ananas sprzyja odchudzaniu nie tylko ze względu na bromelainę, równie istotna jest tu zawartość błonnika pokarmowego, który:

  • reguluje pracę całego układu pokarmowego;
  • dba o prawidłową mikroflorę jelitową;
  • przeciwdziała zaburzeniom trawiennym, wzdęciom, zaparciom, wymiotom i biegunkom;
  • wspomaga oczyszczanie organizmu;
  • hamuje nadmierny apetyt, dzięki temu, że po spożyciu pęcznieje i wypełnia żołądek.

Świeży owoc jest jednocześnie niskokaloryczny, sto gramów to tylko 50 kcal, a cały średniej wielkości ananas to około 400 – 500 kcal. Można więc zjeść go większą ilość bez ryzyka przybrania na wadze. Jednocześnie bardzo długo zachowuje świeżość, da się więc przechowywać go nawet przez kilka dni i przez ten czas nie straci nic ze swoich własności odżywczych.

Przeciwdziałanie zwyrodnieniu plamki żółtej

Jest to poważna choroba spotykająca coraz większą liczbę dorosłych osób, przychodząca wraz z wiekiem, która nieleczona kończy się całkowitą utratą wzroku. Objawia się postępującym pogorszeniem widzenia, zwłaszcza w nocy i z bliska, ciemną plamą oraz zniekształceniami w polu widzenia. Zawarta w ananasie witamina A, czyli beta może powstrzymać proces powstawania zmian, zapewniając dobre widzenie aż do późnej starości.

Korzystny wpływ na zdrowie i wygląd skóry

Zawartość w owocu witaminy C, jako przeciwutleniacza, korzystnie wpływa też na skórę, w znacznym stopniu opóźniając procesy jej starzenia. Kosmetyki z dodatkiem ananasa pomagają również usunąć cellulit, zmiany trądzikowe, wzmacniając jednocześnie i uszczelniając ścianki naczyń krwionośnych, co zapobiega powstawaniu nieestetycznych pajączków. Wyrównany zostaje koloryt skóry, znikają z niej przebarwienia, wygładzają się zmarszczki, a twarz odzyskuje promienny, młodzieńczy wygląd.

Źródła:

Zobacz także:
Keto Actives – dzięki zjawisku ketozy zgubisz wszystkie zbędne kilogramy
Fast Burn Extreme – sprawdzamy skuteczność tego reduktora tkanki tłuszczowej! Czy warto go kupić?
BurnBooster – odchudzanie i spalanie tłuszczu na najwyższym poziomie
Keto Light Plus – szybkie i skuteczne wprowadzenie w stan ketozy ułatwiającej utratę wagi
Detoxyn – skutecznie wspomaga naturalną detoksykację organizmu.
Piotr Kozłowski

Moją pasją jest wszystko, co wiąże się ze zdrowym trybem życia. Dietetyką i tematami pokrewnymi zajmuję się od blisko 10 lat i przez ten czas ukończyłem wiele profesjonalnych kursów w tej dziedzinie. Dało mi to dużą wiedzę, solidne podstawy do sformułowania zasad zdrowego odżywiania, które najpierw wypróbowałem na sobie. Kiedyś sam borykałem się z nadwagą, a gdy różne przypadkowe diety nie dawały żadnego efektu, postanowiłem podejść do tego tematu fachowo i wreszcie udało mi się schudnąć.

Comments (3)

  1. Wow, nawet nie wiedziałam, ze ananasy mogą być tak pomocne w odchudzaniu! Świetny artykuł Aga

  2. Ja uważam ze to raczej nie jest prawda, od ananasów się tyje bo maja dużo cukru

  3. Ananasy są przepyszne, ale nie wiedziałam, ze moga byc takim wsparciem w zrzucaniu sadełka 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.